Verdachte dreigementen Leidse scholen opgepakt

22/04/13 om 09:53 - Bijgewerkt om 09:53

De politie heeft een verdachte aangehouden voor de ernstige dreiging van een schoolschietpartij in Leiden. Het zou gaan om een oud-leerling van The British School in Wassenaar.

Hieronder volgt de tekst van het dreigement, met inbegrip van alle taal- en spelfouten, zoals gepubliceerd door het Leidsch Dagblad. De tekst is ondertussen van het internet verwijderd, voegt de regionale krant eraan toe.

"Tomorrow, I will shoot my Dytch teacher, ans as many students as I can. It will be on the news tomorrow. It's a school in a ducth city called Leiden, and for more proof, I will be using a 9mm Colt Defender. I will be carrying a note with me when I go into the school which will explain why I did it. If the message of the note will not be published, a friend of mine with post it here on 4chan a day later. Oh, and I0m using a proxy, the police is not gonna find me before tomorrow."

De politie heeft de aanhouding bevestigd, maar weigert in het belang van het onderzoek voorlopig verdere details te geven. De rol van de arrestant is nog niet duidelijk. "Het kan ook zijn dat hij het gewoon niet is", aldus een woordvoerster.

The British School zegt dat het om een jongen gaat die tot oktober 2011 op de 'senior school' in Voorschoten zat. Toen werd hij voor altijd geschorst wegens "ontoelaatbaar gedrag".

Bovendien zou op een van de middelbare scholen die werden gesloten een vuurwapen aangetroffen zijn, zo meldde de krant De Telegraaf op gezag van de schooldirectie in Leiderdorp.

Scholen gesloten

De politie sloeg groot alarm na een dreiging op internet van een mogelijke "school shooting" op korte termijn. Burgemeester Henri Lenferink van Leiden zei dat de dreiging zo serieus was dat werd besloten de scholen te sluiten.

Omdat het onduidelijk was welke school het doelwit zou zijn, werd besloten alle scholen binnen het voorgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs tijdelijk te sluiten. "Daartoe is door de scholen in nauw overleg met de burgemeester, de officier van justitie en de leiding van de politie besloten", meldde de politie. Sommige scholen hebben hun leerlingen onder meer via sms en mail geïnformeerd.

Briefje
De scholensluiting was het gevolg van een Engelstalig dreigement op het internetforum 4chan. "Morgen schiet ik mijn docent neer, en zoveel studenten als ik kan", waarschuwt een anonieme internetter in het Engels op de website. "Ik heb een briefje bij me als ik de school in ga, met een verklaring over waarom ik dit doe."

De tip over de dreiging kwam van de politie van Zürich. Die tipte daarna de Nederlandse politie. Omdat het bericht op een Amerikaanse site is geplaatst, is er ook contact geweest met de Amerikaanse federale recherche FBI.

Ook kinderen van basisscholen thuis

De bestuurders van de middelbare scholen in Leiden komen in de loop van de dag weer bijeen. Dan nemen zij een besluit of de scholen dinsdag opnieuw dicht blijven of weer open kunnen. Veel zal afhangen van het verloop van het onderzoek, aldus Lenferink.

Volgens het Leidsch Dagblad nemen ook ouders van kinderen uit het basisonderwijs het zekere voor het onzekere en houden zij hun
kinderen thuis. Sommige scholen geven op hun website aan dat zij de ouders in dit besluit vrij laten. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners