Verdachte Boston niet berecht als 'vijandig strijder'

22/04/13 om 20:52 - Bijgewerkt om 20:52

Het Amerikaanse ministerie van Justitie beschuldigt de jonge Amerikaan van Tsjetsjeense afkomst wel van "het gebruik van een massavernietigingswapen".

Verdachte Boston niet berecht als 'vijandig strijder'

© Reuters

De verdachte van de aanslag vorige week tijdens de marathon van Boston, de 19-jarige Dzjochar Tsarnajev, dreigt tot levenslang of zelfs de doodstraf veroordeeld te worden.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie beschuldigde de jonge Amerikaan van Tsjetsjeense afkomst immers van "het gebruik van een massavernietigingswapen".

De aanslag gebeurde met een snelkookpanbom, een soort IED (Improvised explosive device) of zelfgemaakte bom. Met de term "massavernietigingswapen" wordt doorgaans verwezen naar NBC-wapens (nucleaire, biologische of chemische).

Tsarnajev werd de formele aanklacht tegen hem voorgelezen op zijn ziekbed in het hospitaal waar hij nog steeds van zijn verwondingen herstelt.

Geen militaire uitzonderingsrechtbank

Tsarnajev zal tot slot niet als "vijandig strijder" worden behandeld. De 19-jarige man woont al sinds zijn achtste levensjaar in de VS en is ook Amerikaans staatsburger. Voordat zij naar de VS kwamen, woonden de Tsarnajevs - Tsjetsjenen - in Kirgizië en Dagestan, een buurrepubliek van Tsjetsjenië.

De term "enemy combatant" stamt nog uit de periode van de "oorlog tegen de terreur" van Barack Obama's voorganger, George W. Bush.

"De wet schrijft voor dat Amerikaanse staatsburgers niet door militaire uitzonderingsrechtbanken mogen worden berecht", aldus Witte Huis. (Belga/TE)

Onze partners