Verdachte bomaanslag Bangkok opgepakt

29/08/15 om 14:05 - Bijgewerkt om 15:46

Er is een verdachte opgepakt in het onderzoek naar de dodelijke bomaanslag in Bangkok twee weken geleden. Dat heeft de Thaise politie zaterdag bekendgemaakt.

Verdachte bomaanslag Bangkok opgepakt

© reuters

Het gaat om een Turk. In zijn appartement in de buitenwijken van de Thaise hoofdstad werd materiaal aangetroffen voor de vervaardiging van explosieven.

De politie gaat ervan uit dat de verdachte wellicht betrokken is bij de aanslag. In zijn woonst werden ook tientallen valse Turkse paspoorten teruggevonden. Nog volgens de politie is het voorlopig niet duidelijk of het om de persoon gaat die de bom heeft geplaatst en van wie op basis van videobeelden een robotfoto werd verspreid.

De arrestatie van de Turk schuift de piste naar voren dat de aanslag een vergelding zou zijn voor de uitwijzing door Bangkok in juli van een honderdtal Oeigoeren, een Turkssprekende moslimminderheid die in China wordt onderdrukt. De aanslag vond plaats op het Erawan-schrijn in de Thaise hoofdstad, die door veel Chinese toeristen wordt bezocht.

De Oeigoeren grijpen de laatste jaren steeds vaker naar geweld, maar vaak gaat het om aanvallen met messen en altijd binnen China.

Het gaat om de eerste arrestatie in het onderzoek naar de aanslag waarbij op 17 augustus 20 mensen om het leven kwamen, onder wie veertien buitenlanders. Er vielen meer dan 120 gewonden.. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners