Verdachte aanslag Lyon nam selfie met hoofd slachtoffer

28/06/15 om 10:53 - Bijgewerkt om 18:26

Ordediensten hebben een macabere selfie op het mobiele toestel van Yassin Salhi, de verdachte van de aanslag op een gasfabriek in Lyon, ontdekt. De terrorist poseert er met het hoofd van de omgebrachte bedrijfsleider.

Verdachte aanslag Lyon nam selfie met hoofd slachtoffer

© AFP

Op het mobiele toestel van Yassin Salhi, die verdacht wordt van de aanslag op een gasfabriek in het Franse Lyon, hebben de ordediensten een macabere selfie ontdekt. Daarop is te zien hoe de terrorist poseert met het hoofd van de omgebrachte bedrijfsleider Hervé Cornara. Dat bericht nieuwszender M6 die de gebeurtenissen van afgelopen vrijdag 26 juni gereconstrueerd heeft.

Post-mortem onthoofd

Om 7u35 Kruist de echtgenote van Cornara de vermoedelijke dader in het transportbedrijf in Chassieu. Daar was Salhi sinds enkele maanden tewerkgesteld. Ze laat haar man enkele minuten alleen met Salhi. Maar wanneer ze terugkeert is Cornara nergens meer te bespeuren. Herhaaldelijke onbeantwoorde telefoontjes maken haar ongerust, waarop ze de verdwijning omstreeks 10u bij de politie aangeeft.

Om 9u27 arriveert Salhi met zijn bestelwagen aan de fabriek van Air Products in Saint-Quentin-Fallavier. De camionnette is even niet meer op de camerabeelden te zien wanneer hij een ommetje rond de fabriek rijdt. Daarna parkeert Salhi zich gedurende zeven minuten aan de overkant van de ingang. Het zou tijdens die luttele momenten zijn, dat de verdachte zijn baas Hervé Cornara post-mortem onthoofdt.

Explosies

Om 9u36 rijdt Salhi in op gasflessen in de fabriek waardoor een zware ontploffing veroorzaakt wordt. Werknemers contacteren de brandweer die binnen de vier minuten ter plaatse komt.

Om 9u50 tracht een gewonde Salhi een nieuwe, maar zwaardere explosie tot stand te brengen door andere gasflessen te openen. Twee brandweermannen komen tussen en een van hen slaagt erin de agressor te overmeesteren.

WhatsApp

Het lichaam van Cornara was in de bestelwagen blijven zitten en vertoonde volgens M6 sporen van verstikking en slagen. Ook waren er brandwonden te bespeuren, zonder twijfel een gevolg van de ontploffing in de fabriek.

Maar de ordediensten deden een lugubere ontdekking toen ze een selfie van de verdachte terrorist met het hoofd van zijn baas op een gsm terugvonden. Dat beeld werd door Salhi via de applicatie WhatsApp verstuurd naar een Canadees nummer. Maar de speurders konden achterhalen dat de bestemmeling zich in feite in de Iraakse-Syrische jihadzone bevond, zo bericht Belga.

Uiteindelijk wordt nog steeds van een terreurdaad uitgegaan in plaats van een personeelsgeschil. De vrouw van Cornara verklaarde namelijk dat er geen spanningen waren tussen Salhi en haar echtgenoot die elkaar pas sinds maart 2015 kenden. (WB)

Lees meer over:

Onze partners