Verdachte aanslag Boston mogelijk betrokken bij drievoudige moord

Tamerlan Tsarnaev © FBI

Speurders in Boston bekijken of Tamerlan Tsarnaev iets te maken had met een drievoudige moord in 2011. Dat is lang niet het enige onfrisse verhaal dat nu over hem bovenkomt.

De politie van Boston onderzoekt de mogelijkheid dat Tamerlan Tsarnaev betrokken was bij een onopgeloste, drievoudige moordpartij twee jaar terug in de randgemeente Waltham, schrijft de krant The Boston Globe. Tamerlan Tsarnaev is de oudste van de twee broers die verdacht worden van de bomaanslag op de marathon van Boston vorige week.

Tsarnaev (26) kwam om bij een gevecht met de politie in een andere randgemeente, Watertown, vorige donderdagnacht. Volgens de laatste informatie kwam hij mogelijk om het leven toen hij overreden werd door zijn broer Dzhokhar (19), op het moment dat die een gestolen terreinwagen probeerde te ontsnappen.

Net niet onthoofd

De moordpartij waarvan sprake is, vond plaats op 11 of 12 september 2011 (de tiende verjaardag van de aanslagen van 9/11) in Waltham, vijftien kilometer ten westen van Boston. Drie mannen, Brendan Mess (25), Erik Weissman (25) en Raphael Teken (37), werden daar in een appartement in een residentiële buurt aangetroffen met overgesneden kelen. Volgens mediaverslagen waren ze net niet onthoofd.

Merkwaardig: de lijken waren bedekt met marihuana. Van Tamerlan Tsarnaev is bekend dat hij een enthousiaste wietgebruiker was, maar ophield nadat hij geradicaliseerd geraakte in zijn moslimgeloof.

Tsarnaev, een niet onverdienstelijke amateurbokser, kende Brendan Mess. Volgens de Boston Globe had hij Mess voorgesteld aan John Allan, de eigenaar van de Wai Kru Mixed Martial Arts-club in de wijk Allston in Boston. Hij beschreef Mess aan Allan als “mijn beste vriend.”

De Globe dook ook officiële gegevens op die erop wijzen dat de familie Tsarnaev en minstens een lid van de familie Mess buren waren in de randgemeente Cambridge, waar de broers donderdagavond een politieagent doodschoten. Dat was het begin van een 24-uur lange klopjacht die eindigde met de dood van Tamerlan en de arrestatie van Dzhokhar.

De politie wil geen details kwijt, behalve dat het onderzoek naar de moord op basis van de nieuwe informatie en versnelling hoger geschakeld is.

Heibel in de moskee

Duidelijk werd de voorbije dagen ook dat Tamerlan Tsarnaev meermaals voor heibel zorgde in de Islamic Society of Boston- moskee in Cambridge, waar hij samen met zijn broer Dzhokhar woonde. Eén keer gebeurde dat afgelopen januari, op de feestdag Martin Luther King Day. Toen de imam de vermoorde burgerrechtenstrijder vergeleek met de profeet Mohammed, maakte Tsarnaev zich kwaad. Hij vond het niet gepast om een niet-moslim in één adem te vernoemen met de profeet.

“Jij bent een kafir”, beet hij de predikant toe – een ongelovige. Vervolgens kwam het tot een woordenwisseling met de aanwezige gelovigen en werd Tsarnaev uit de moskee gegooid.

Het was niet de eerste keer dat Tsarnaev zich in dat gebedshuis in negatieve zin deed opmerken. In november 2012 was er een gelijkaardig incident. Toen maakte hij zich kwaad omdat in de preek verteld was dat het voor moslims gepermitteerd is om seculiere Amerikaanse feestdagen als de 4th of July (de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag) te vieren. Tsarnaev was het daar niet mee eens, ging luidruchtig in discussie en vertrok uiteindelijk uit eigen beweging.

Yusuf Vali, de woordvoerder van de moskee, zei dat de broers Tsarnaev ontregelmatig opdaagden voor gebedsdiensten. Er was niets dat erop wees dat ze gewelddaden plande, zei hij. “Anders zouden ze onmiddellijk zijn aangegeven bij de FBI.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content