Verdacht overlijden zwarte vrouw in politiecel: Texas geeft beelden van arrestatie vrij

22/07/15 om 10:23 - Bijgewerkt om 13:08

De Texaanse autoriteiten hebben beelden vrijgegeven van de arrestatie van een jonge Afro-Amerikaanse vrouw, die achteraf is gestorven in haar cel. Haar dood doet opnieuw het debat oplaaien over het gebruik van buitensporig geweld door de politie tegenover de zwarte bevolking. Er loopt een onderzoek naar de omstandigheden van het overlijden.

Verdacht overlijden zwarte vrouw in politiecel: Texas geeft beelden van arrestatie vrij

© Belga Image

Sandra Bland

Sandra Bland © Belga Image

De autoriteiten hadden in eerste instantie laten weten dat de 28-jarige Sandra Bland op 13 juli in de gevangenis van Waller zelf uit het leven is gestapt. Maar de familie van de vrouw gelooft dat niet, ze heeft nooit suïcidaal gedraag vertoond, luidt het.

De jonge vrouw was op weg naar haar nieuwe baan aan de universiteit. Dinsdag werden onder druk van de publieke opinie beelden van haar arrestatie verspreid, afkomstig van de dashcam in de politiewagen. De vrouw werd door de politie tegengehouden omdat ze haar richtingaanwijzer niet gebruikte. Ze weigert uit te stappen (vanaf 8:30 in onderstaande video) en dus haalt de agent zijn taserwapen boven.

Het vervolg is niet te zien op de beelden, maar er is wel geschreeuw te horen (vanaf 13:15). De vrouw beschuldigt de agent ervan haar hoofd tegen de grond te hebben geslagen. Ze waarschuwt hem dat ze aan epilepsie lijdt. De ruzie is tussen beiden is vrij goed te verstaan op de video.

De agent, die voor de duur van het onderzoek geen veldwerk meer mag doen, zegt dat de vrouw hem heeft geslagen en zich verzette tegen haar arrestatie. Drie dagen later werd ze dood aangetroffen in de cel. (Belga/KVDA)

Bekijk ook een verkorte versie met ondertiteling

Onze partners