Verdacht overlijden Brusselse Congolees in cel Kinshasa

04/10/10 om 16:13 - Bijgewerkt om 16:13

Armand Tungulu Mudiandambu, die vorige week in Kinshasa werd opgepakt, is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden.

Verdacht overlijden Brusselse Congolees in cel Kinshasa

© EPA

Armand Tungulu Mudiandambu, een Congolees uit Brussel die vorige week in Kinshasa werd opgepakt, is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden in zijn cel.

Tungulu (39) zat opgesloten in een militair kamp in de Congolese hoofdstad omdat hij stenen had gegooid naar het konvooi van president Joseph Kabila.

Volgens de mededeling van de Congolese nationale omroep RTNC beroofde Tungulu zichzelf in zijn cel van het leven, maar voor zijn familie en entourage lijdt het geen twijfel dat hij werd vermoord.

Betoging

Een en ander zorgt voor consternatie binnen de Congolese gemeenschap in Brussel, waar Tungulu een bekend gezicht was. Hij woonde al twaalf jaar in Sint-Joost-ten-Node.

Tientallen Congolese activisten hebben maandagochtend betoogd voor de Congolese ambassade in Brussel.

Getuigen

Minstens twee getuigen van het incident met de stenen zijn ook opgepakt, onder wie nog een Congolees met de Belgische nationaliteit. De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken zegt maandag in De Morgen dat hij om consulaire bijstand heeft gevraagd.

Onze partners