Verbod op adopteren door Belgen van Russische kinderen wegens euthanasiewet?

17/02/14 om 14:25 - Bijgewerkt om 16:06

Leden van de Doema, het dagelijkse Russisch parlement, hebben het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou gevraagd de vorige week in België gestemde wet die euthanasie voor minderjarigen toelaat, te bestuderen met het oog op een verbod op het adopteren door Belgen van Russische kinderen. Dat schrijft maandag Russia Today (RT).

Verbod op adopteren door Belgen van Russische kinderen wegens euthanasiewet?

© Reuters

Het initiatief gaat uit van Doemalid Roman Choedjakov van de rechts-nationalistische LDPR (Liberaal-Democratische Partij van Rusland). Aan de krant Izvestija had hij gezegd, een brief naar minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov te hebben geschreven aangaande voormelde materie.

Volgens Choedjakov zou de meerderheid van kinderrechtengroepen en religieuze organisaties een verbod op het adopteren door Belgen van Russische burgers steunen. De beslissing tot euthanasie kan "enkel door God" genomen worden, luidde het.

Geen gevolgen voor Vlaanderen

Het adopteren van Russische kinderen door Belgen is sowieso al beperkt. Onlangs tekende premier Dmitri Medvedev een decreet dat het adopteren van Russische kinderen door holebi-ouders of ongehuwde paren verbiedt. Vlaanderen heeft momenteel zelfs geen overeenkomst met Rusland. Woordvoerster Leen Du Bois van Kind en Gezin verklaarde dat in Vlaanderen bijgevolg geen Russische adoptiekinderen geplaatst worden.

Voor de Franstalige Gemeenschap ligt dat evenwel anders, aldus Du Bois. Daar bestaat er wel een akkoord met Rusland. Of de demarche van de Doema gevolgen zal hebben, is vooralsnog onduidelijk.

'Openlijke uitdaging van God'

In 2012 werd Amerikanen al, ongeacht hun burgerlijke staat of seksuele geaardheid, verboden kinderen uit Rusland te adopteren.

De uitbreiding van de Belgische euthanasiewet heeft in Rusland verontwaardigde reacties uitgelokt. Zo noemde Vladimir Vigiljanski, aartspriester van de Russisch-orthodoxe kerk, de wet een "openlijke uitdaging van God", die kan leiden tot een "massale reeks kinderdoden". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners