Venezuela verijdelt staatsgreep, drie generaals opgepakt

25/03/14 om 22:37 - Bijgewerkt om 22:37

De Venezolaanse autoriteiten hebben dinsdag drie generaals van de luchtmacht opgepakt. Ze zouden betrokken zijn bij een samenzwering tegen de regering van president Nicolás Maduro.

Venezuela verijdelt staatsgreep, drie generaals opgepakt

Een Venezolaanse anti-regeringsbetoger in de hoofdsatd Caracas gooit een steen. © REUTERS

De president meldde de aanhouding zelf bij het ontvangst van de Zuid-Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken. Hij noemde geen namen. De regering zou zijn geïnformeerd door militairen die van de geheime plannen hoorden.

Propaganda

De generaals hebben banden met de oppositie tegen Maduro. Anti-regeringsdemonstranten protesteren al weken tegen de hoge inflatie, de grote werkloosheid, de criminaliteit en het gebrek aan vrije pers in het Zuid-Amerikaanse land. De economie van het olierijke land is er belabberd aan toe.

De oppositie heeft herhaaldelijk geweigerd om te praten met de president. Volgens de actievoerders zou overleg weinig meer zijn dan een propagandamoment voor de machthebbers.

Dreigement

Ook Maduro, opvolger van de vorig jaar overleden socialistische president Hugo Chávez, is niet van plan in te binden. Hij dreigde vorige week nog met geweld, mochten de demonstranten de straten van de hoofdstad Caracas niet verlaten.

Maduro verwijt de demonstranten dat zij niet met hem willen overleggen, maar alleen maar uit zijn op de val van de regering. De onrust heeft volgens officiële cijfers aan vierendertig personen het leven gekost. Meer dan vierhonderd mensen raakten gewond. (Elsevier/Tom Reijner/TV)

Lees meer over:

Onze partners