Venezuela: Regering en oppositie zitten samen, maar zonder resultaat

De Venezolaanse Nationale Garde krijgt het zwaar te verduren tijdens antiregeringsprotesten in hoofdstad Caracas. © BELGAIMAGE

‘Eerder groepstherapie dan dialoog.’ Zo zagen veel waarnemers de eerste ontmoeting tussen regering en oppositie in Venezuela, waar al twee maanden gewelddadige betogingen gehouden worden.

Een dialoog was het nog niet echt, maar ze hebben ten minste aan dezelfde tafel gezeten. Zo zagen veel waarnemers de eerste ontmoeting tussen regering en oppositie vorige donderdag in Venezuela. ‘Perspectieven op een akkoord over de echte meningsverschillen zijn er nauwelijks, daarvoor liggen de meningen te ver uiteen’, zegt politicoloog José Vicente Carrasquero. ‘De eerste bijeenkomst was meer groepstherapie dan dialoog.’

Maar ze zaten ten minste aan dezelfde tafel, zegt de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patiño, een van de getuigen. ‘Ondanks de moeilijkheden voor deze bijeenkomst was het positief dat ze elkaar hebben gezien. Deze catharsis was nodig.’

41 doden

Het zes uur durende debat vond plaats in het presidentieel paleis en werd live uitgezonden op radio en televisie. Het was voor het eerst deze eeuw dat leiders van regering en oppositie rond de tafel zaten.

Regeringen en oppositie staan lijnrecht tegenover elkaar. Er vinden al meer dan twee maanden betogingen plaats. Daarbij vielen 41 doden en 600 gewonden. Meer dan 2300 mensen werden opgepakt, een honderdtal zit nog steeds achter de tralies.

Tijdens de bijeenkomst waren de ministers van Buitenlandse Zaken van Brazilië, Colombia en Ecuador en de pauselijke nuntius aanwezig als getuigen.

Studenten niet rond tafel: waarschuwen voor nog meer protest

Aan de bijeenkomst namen de leiders van de Mesa de Unidad Democrática (MUD) deel, een coalitie van sterke uiteenlopende oppositiepartijen. Ook de gouverneur van Miranda, Henrique Capriles, was erbij; hij was de uitdager van Chavist Nicolás Maduro bij de presidentsverkiezingen vorig jaar.

De leiders van de straatprotesten waren er niet bij. Ook de studenten, die aan de basis liggen van de manifestaties, zaten niet mee aan tafel.

Studentenleider Juan Requesens waarschuwde dat ze ‘het vreedzame protest zouden voortzetten, want er zijn nog veel redenen om te protesteren.’

Onzekerheid

‘De onzekerheid en de scepsis rond deze eerste bijeenkomst zullen aanhouden zolang de regering geen concrete signalen geeft dat er iets zal veranderen’, zegt politicoloog Carlos Romero.

MUD-coördinator Ramón Aveledo, een christendemocraat, vroeg al nieuwe ontmoetingen, te beginnen met een tussen regering en studenten. President Maduro duidde een regeringscommissie aan die de gespreksthema’s en de volgende bijeenkomsten zal evalueren.(IPS/Humberto Márquez)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content