Venezuela: oppositie wint tweederdemeerderheid, kan president proberen af te zetten

09/12/15 om 01:54 - Bijgewerkt om 01:53

De verenigde Venezolaanse oppositie heeft bij de parlementsverkiezingen een nipte tweederdemeerderheid behaald. Dat betekent onder meer dat men een afzettingsprocedure kan beginnen tegen de socialistische president Nicolas Maduro.

Venezuela: oppositie wint tweederdemeerderheid, kan president proberen af te zetten

Lilian Tintori, echtgenote van gevangen oppositieleider Leopoldo Lopez, viert de overwinning © REUTERS

Dat heeft de nationale verkiezingsraad meegedeeld.

De eenheidslijst MUD (Verenigd Democratisch Platform) heeft uiteindelijk 109 van de 167 zitjes in het parlement kunnen bemachtigen. Daarnaast hebben ook de lokale partijen die aan MUD gelinkt zijn drie zetels binnengehaald. Op die manier weet de oppositie dus een tweederdemeerderheid te halen. Al wordt die drempel uiterst nipt bereikt: er is geen enkele zetel op overschot. De partij van president Nicolas Maduro, het socialistische PSUV, moet het met 55 zetels stellen.

Versus de president

De voorbije zestien jaar werd het Venezolaanse parlement door PSUV gecontroleerd, maar de partij wordt nu afgestraft wegens de slechte economische toestand, de hoge inflatie, het geweld in het land en Maduro's autoritaire manier van regeren.

Met die tweederdemeerderheid kan de verenigde oppositie verhinderen dat de president het parlement opzij schuift. Bovendien beschikt de oppositie ook over voldoende stemmen om eventueel een referendum over het aftreden van de president op te starten. Het nieuwe parlement zal op 5 januari worden ingezworen.

(Belga/RR)

Onze partners