Venezuela: Chávez begraven, moddergevecht brandt los

09/03/13 om 02:45 - Bijgewerkt om 02:45

'Grondwettelijke fraude'. Dat vindt de Venezolaanse oppositieleider Henrique Capriles van de eedaflegging tot interimpresident van Hugo Chávez' nummer twee, Nicolas Maduro.

Het Venezolaanse Hooggerechtshof oordeelde vrijdag dag Maduro de eed kan afleggen als interim-president en aan de volgende verkiezingen kan deelnemen.

Misbruik

De dinsdag overleden Hugo Chávez werd in oktober vorig jaar herverkozen tot president, maar kon in januari de eed niet afleggen. Sindsdien zijn regering en oppositie het grondig oneens over de interpretatie van het Grondwetsartikel dat bepaalt wie interim-president moet zijn tot aan de vervroegde verkiezingen.

Tijdens een persconferentie vrijdag noemde Capriles, die in bij de presidentsverkiezingen van oktober nog het onderspit moest delven tegen Chávez, de beslissing van het Hooggerechtshof een "grondwettelijke fraude" en "een misbruik".

Excuus

"Het volk heeft niet voor jou gestemd, jongen", klonk het richting Maduro. "Waar ben je bang voor, Nicolas? Heb je de macht van de staat nodig om naar een verkiezing te gaan?"

Capriles zei nog respect te hebben voor het leed van de nabestaanden van president Chavez en van zijn medestanders, maar "we laten niet toe dat de pijn van ons volk een excuus zou zijn voor machtsmisbruik, een grondwettelijke fraude", luidde het. (Belga/TV)

Onze partners