Venezolanen moeten fruitsap drinken in plaats van cola

26/07/12 om 14:18 - Bijgewerkt om 14:18

De president van Venezuela Hugo Chávez staat er op dat zijn bevolking hun cola laat staan voor een Venezolaans fruitsapje genaamd Uvita. Hij wil de consumptie van inlandse producten stimuleren en een halt toe roepen aan de import.

Venezolanen moeten fruitsap drinken in plaats van cola

© BELGA

Uvita, een citrusvruchtensap dat gemaakt wordt door een Venezolaans bedrijf, is het nieuwe wapen van de president in de strijd tegen de import van suikerhoudende frisdranken uit het buitenland.

Nationale fruitsap en wijn

Chávez verkondigde tijdens zijn wekelijkse televisieoptreden de verkoop van nationale producten te willen stimuleren en promoot naast de fruitsap ook een Venezolaanse wijn.

Het is niet de eerste keer dat Chávez zijn volk bijstaat met tips en aanbevelingen. Zo adviseerde hij de Venezolanen eerder gezond te eten, te sporten en drugs en alcohol te vermijden.

Malafide media en presidentsverkiezingen

In diezelfde speech zei Chávez nog de nationale media te blijven aanwenden om zijn bevolking toe te spreken. Daarmee reageert hij op de vraag van oppositiekandidaat Henrique Capriles om zijn greep op de nationale media op te geven.

Chávez heeft een eigen wekelijkse televisie- en radioshow op de staatstelevisie en hij is een actief twitteraar. "Het geeft Chávez een oneerlijke voorsprong tijdens de presidentiële campagne", aldus Capriles.

Maar Chávez, die kandidaat is om zichzelf op te volgen voor de komende zes jaar, is duidelijk "De oppositie wil dat ik afstand neem van iets wat tot het vermogen van de president behoort. Ik ben niet van plan mij daarnaar te schikken."

Chávez beschuldigt op zijn beurt de private radio- en televisiezenders. "Het grootste deel van de private media zijn in handen van de oppositie en bevoordelen Capriles." (SVL)

Onze partners