'Vele EU-landen laten na gegevens uit te wisselen over Syriëstrijders'

21/04/16 om 22:28 - Bijgewerkt om 22:31

De Europese coördinator voor terrorismebestrijding Gilles de Kerchove wees tijdens een vergadering met bevoegde Europese ministers op "significante lacunes" in de gegevensuitwisseling tussen lidstaten.

'Vele EU-landen laten na gegevens uit te wisselen over Syriëstrijders'

Gilles de Kerchove © AFP

"De gegevens die de Europese lidstaten aanleveren aan Europol bevatten nog significante lacunes", aldus Gilles de Kerchove in een document dat aan de ministers werd voorgelegd en dat kon ingekeken worden door AFP.

Het document handelt over een databank van Europol (over "Focal Point Travellers") waar de lidstaten half april slechts de gegevens hadden ingevoerd van amper 2.956 buitenlandse strijders die vanuit Europa vertrokken waren naar Syrië of Irak. "Meer dan 90 procent van de bijdragen van de lidstaten aan de databank in 2015 waren afkomstig van amper 5 lidstaten", zegt De Kerchove. Een andere databank van Europol, het Europees Informatiesysteem EIS, "bevatte slechts de gegevens van 1.615 buitenlandse strijders die aangeleverd werden door de lidstaten".

'Mentaliteit wijzigen'

Volgens het document dat aan de Europese ministers werd voorgelegd gaan betrouwbare schattingen uit van "ongeveer 5.000 Europeanen die naar Syrië of Irak zijn gereisd om zich aan te sluiten bij IS of andere extremistische groepen". "De grote verschillen tussen deze cijfers tonen aan dat sommige lidstaten niet alle gemeenschappelijke databanken aanvullen", zegt een EU-bron. "Gevaarlijke individuen kunnen zo terugkeren zonder op te vallen."

Volgens de coördinator worden ook de databanken van Interpol over gestolen of verloren identiteitspapieren onvoldoende aangevuld. De Europese lidstaten moeten "hun mentaliteit wijzigen" om de strijd tegen het terrorisme beter te voeren, en hun inlichtingen beter delen, zei de Europese Commissie donderdag tijdens de vergadering in Luxemburg.

(Belga/RR)

Onze partners