Veiligheidsraad wil onderzoek naar Israëlische aanval

01/06/10 om 09:09 - Bijgewerkt om 09:09

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) vraagt een onafhankelijk onderzoek naar de Israëlische raid op een scheepskonvooi met hulpgoederen voor de Gazastrook. De V-Raad wil ook de onmiddellijke vrijlating van de schepen en van gevangengenomen passagiers.

Veiligheidsraad wil onderzoek naar Israëlische aanval

© Epa

De verklaring van de VN-Veiligheidsraad kwam er na een spoedvergadering die uiteindelijk meer dan twaalf uur duurde. Turkije en de Verenigde Staten raakten het moeilijk eens over de af te leggen verklaring.

Protest

Bij de Israëlische militaire interventie vielen zeker negen doden. De raid veroorzaakte een storm van internationaal protest. Verschillende regeringen noemden de interventie disproportioneel en riepen de Israëlische ambassadeurs op het matje.

Israël zegt dat de commando's uit zelfverdediging handelden nadat ze werden aangevallen door de pro-Palestijnse activisten, maar die laatsten ontkennen dat.

Belgen

Aan het humanitaire scheepskonvooi namen ook vijf Belgen deel. Een van hen, Isaam Zaatar, een cameraman voor Al-Jazeera, is intussen terug in België. De vier anderen, allen vrouwen, zitten nog in de gevangenis en kregen dinsdag het bezoek van de consul.

Volgens Israëlische media zijn 480 activisten opgesloten en 48 anderen naar de luchthaven gebracht om uit het land gezet te worden. Vijfenveertig gewonden, voornamelijk Turken, liggen in het ziekenhuis.

Lees meer over:

Onze partners