Veiligheidsraad laat chemische aanvallen in Syrië nu toch onderzoeken

VS-ambassadeur Samantha Power tijdens de zitting van de Veiligheidsraad © REUTERS

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft unaniem beslist om een onderzoek te openen naar de aanvallen met chemische wapen in Syrië. Het is de bedoeling dat een groep van experts de verantwoordelijken zal aanduiden.

Alle vijftien leden van de Veiligheidsraad hebben ingestemd met het voorstel om de daders van de aanvallen te identificeren en te bestraffen. Er zal binnen de twintig dagen een werkgroep worden aangeduid die bestaat uit experts van de VN en van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Zij krijgen dan een jaar de tijd om na te gaan welke “personen, groepen en overheden” de chemische aanvallen hebben gepleegd en georganiseerd. De missie kan nog verlengd worden door de Veiligheidsraad.

De onderzoekers zullen negentig dagen na de start van het onderzoek al een eerste, voorlopig, rapport afleveren. De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vitali Tsjoerkin, stelde dat de goedkeuring van de resolutie een van de “belangrijkste successen” van de Veiligheidsraad is. Het toont aan dat er in de Veiligheidsraad nog altijd kan worden samengewerkt “om een van de meest urgente kwesties van onze tijd” aan te pakken, zo klonk het.

Patstelling

De resolutie kwam er na maandenlange onderhandelingen tussen VN-vertegenwoordigers van Rusland en de VS. De VS beschuldigen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad immers van de chemische aanvallen, terwijl Rusland zijn Syrische bondgenoot altijd bleef verdedigen. De onenigheid tussen die twee vetomachten had tot nu toe binnen de Veiligheidsraad gezorgd voor een grote besluiteloosheid over de kwestie. Experts van de OPCW hadden vorig jaar al duidelijke aanwijzingen gevonden voor “systematische en herhaalde” aanvallen met chloorgas in het noorden van Syrië. Maar wegens gebrek aan mandaat kon die organisatie tot nu toe niet onderzoeken door wie die chemische wapens werden ingezet.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content