Veiligheidsraad beraadt zich over nieuwe resolutie Noord-Korea

© REUTERS

Nadat Noord-Korea gisteren voor het eerst een test deed met een waterstofbom, komt de Veligheidsraad van de Verenigde Naties deze week bij elkaar om zich te buigen over eventuele nieuwe sancties.

De VN-Veiligheidsraad gaat zich deze week buigen over een ontwerp van resolutie die nieuwe sancties wil tegen Noord-Korea. Volgende week maandag zal over de tekst gestemd worden. De Veiligheidsraad komt bij elkaar nadat Noord-Korea gisteren met succes een waterstofbom heeft gedetonneerd.

Van de permanente leden zijn de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië voorstanders van hardere sancties; China en Rusland lopen daar niet warm voor. Zij blijven inzetten op diplomatie en waarschuwen voor overhaasting.

Ook Duits Bondskanselier Angela Merkel en Amerikaans President Donald Trump wisselden maandagavond per telefoon gedachten uit over nieuwe sancties die de VN-Veiligheidsraad volgende week zou kunnen nemen tegen Pyongyang. Merkel engageerde zich ertoe zich binnen de EU daarvoor in te zetten. Het doel blijft wel om een vreedzame uitweg uit het conflict te vinden, benadrukte regeringswoordvoerder Steffen Seibert in Berlijn. Noord-Korea moet ertoe worden aangezet om geen verdere schendingen van het internationaal recht te plegen, klinkt het nog.

Partner Content