Veiligheidsmaatregelen Boston marathon overschaduwen feestelijkheden

10/03/14 om 14:50 - Bijgewerkt om 14:50

Een jaar na de aanslag op de Boston marathon zijn politie en organisatoren van de historische loopwedstrijd op zoek naar het evenwicht tussen veiligheid en feest. Maar de balans helt duidelijk over naar de strenge maatregelen.

Veiligheidsmaatregelen Boston marathon overschaduwen feestelijkheden

© Reuters

De dodelijke aanslag tijdens de Boston marathon op 15 april 2013 keerde de festiviteiten in een ogenblik om in een drama dat de wereld niet onbewogen liet. De politie van Boston en de organisatoren van de 118de marathon zeggen niks te willen veranderen aan de jaarlijkse feestelijkheden in de stad. Toch hebben de 'Boston bombings' bijna elk detail van de planning voor de wedstrijd van 21 april beïnvloed.

Geen flamboyante kleding

Flamboyante looptenues worden niet meer getolereerd op de baan. Ook niet-geregistreerde lopers worden niet langer toegelaten. Drankflessen zullen beperkt worden in grootte en lopers mogen hun persoonlijke spullen niet in een rugzak meedragen tijdens de wedstrijd. Zij krijgen doorzichtige plastic zakjes in de plaats, waarin ze ook reservekleding kunnen opbergen.

Toeschouwers zullen langs controleposten, honderden agenten, snuffelende honden en andere voorlopig onbekende veiligheidsmaatregelen moeten passeren voordat ze plaats kunnen nemen langs het parcours van 42 kilometer.

Het publiek wordt gevraagd geen rugzakken, koelboxen of andere grote voorwerpen mee te nemen naar de marathon. Toeschouwers moeten zich ervan bewust zijn dat ze gefouilleerd kunnen worden, meldt de politie van de stad.

400 gewapende militairen

De bewaking langs het traject wordt erg opgedreven met vooral extra agenten aan de start van de wedstrijd in Hopkinton en aan de eindmeet, waar grote groepen samenkomen. Daarnaast worden meer bewakingscamera's geïnstalleerd, worden 400 gewapende militairen van de Nationale Garde, een aantal undercoveragenten en honderden andere politiemannen ingezet.

De politie heeft ingezet op speciale trainingen om verborgen explosieven op te kunnen sporen en om bepaalde kenmerken van iemand die een bom met zich zou kunnen meedragen, op te merken.

In Hopkinton mogen winkels geen speelgoedwapens meer verkopen, omdat het ongepast zou zijn in de sfeer van de wedstrijd.

De politie denkt dat het grotere terrein en de 'Boston Strong'-solidariteitsactie die na de aanslag werd opgestart, tot een miljoen toeschouwers kunnen aantrekken. Dat is ongeveer het dubbele van het gewone aantal. De Boston Athletic Association accepteerde al 9.000 extra lopers, waaronder ongeveer 5.000 deelnemers die vorig jaar vroegtijdig moesten stoppen en nog eens duizenden anderen die de wedstrijd ter ere van de slachtoffers willen lopen.

Gebroeders Tsarnaev

De gebroeders Tsarnaev lieten vorig jaar bommen ontploffen die ze zelf gemaakt hadden uit snelkookpannen. Ze waren erin geslaagd de geïmproviseerde bommen in rugzakken tot aan de finishlijn te krijgen. Er vielen drie doden en meer dan 260 gewonden bij de aanslag.

Dzhokhar Tsarnaev (20) staat terecht voor de drie doden, vele gewonden en de moord op de agent Sean Collier. Zijn oudere broer en beschuldigde medeplichtige, Tamerlan (26), overleed in Watertown in een confrontatie met de politie tijdens een klopjacht die 48 uur duurde toen de broers de regio probeerden te ontvluchten.

Doodstraf

De Amerikaanse procureur-generaal, Eric Holder Jr. heeft zijn toestemming gegeven om de doodstraf te vragen voor 17 van de 30 aanklachten tegen Tsarnaev. De jongeman wordt federaal berecht, waar de doodstraf nog wordt toegelaten. Maar de uitvoering ervan moet op het niveau van de staten gebeuren. Het feit dat men in Massachusetts erg tegen de doodstraf gekant is, kan uiteindelijk in het voordeel van de verdediging spelen.

De verdediging heeft ondertussen aangeklaagd dat de FBI haar voorbereiding van de zaak zou controleren. De screening van digitale documenten die naar de cel worden gebracht om met Tsarnaev te overlopen, zou de grondwettelijke rechten van de beschuldigde, die bepalen dat de zaak moet kunnen worden opgebouwd zonder inmenging van de overheid, schenden. De overheid zegt die digitale gegevens enkel op virussen te controleren, niet op inhoud.

Ondertussen houden Tsarnaev en zijn familie vol dat hij onschuldig zou zijn. Zijn nonkel, Dzhamal Tsarnaev meent dat er geen concreet bewijs is tegen zijn jonge neef.

Onze partners