Veertig doden bij mogelijke staatsgreep in Kinshasa

30/12/13 om 14:24 - Bijgewerkt om 14:24

Gewapende mannen hebben in Kinshasa de televisie, de internationale luchthaven en een militair kamp aangevallen, in wat leek op een staatsgreep van aanhangers van de religieuze leider Paul Joseph Mukungubila.

Veertig doden bij mogelijke staatsgreep in Kinshasa

Een groep gewapende jongeren gijzelden enkele presentatoren in de studio van de openbare omroep. © RTNC

Vlak voor de openbare omroep uit de ether verdween, zouden de activisten nog de boodschap "Gideon Mukungubila is gekomen om ons te bevrijden van de slavernij van de Rwandezen" uitgezonden hebben, zo berichten media.

Mukungubila, een zelfverklaarde profeet, riep zijn landgenoten recent op om zich af te zetten tegen de machthebbers.

De regeringstroepen slaagden erin het hoofdkantoor van de RTNC (Radio-Télévision Nationale Congolaise) opnieuw in te nemen.

"Zestien personen kwamen om aan de luchthaven, acht aan de RTNC en zestien aan de generale staf", zei Lambert Mende, woordvoerder van de regering. "Er is geen enkel burgerslachtoffer te betreuren. Bij de ordediensten vielen evenmin slachtoffers."

Volgens Mende hebben de regeringstroepen van Congo de situatie onder controle. Mende zei dat de daders nog niet geïdentificeerd zijn. In een boodschap op de RTNC zei hij ook dat de "agressie" tot doel had de bevolking te terroriseren. "We hebben niet de indruk dat de geweldplegers een ander bedoeling hadden dan paniek en terreur zaaien aan de vooravond van het nieuwjaarsfeest." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners