Veel vragen over instortende gebouwen in Rio

26/01/12 om 09:21 - Bijgewerkt om 09:21

Een nieuw incident in het centrum van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro wijst op een falende beleid van de stad om de infrastructuur te verbeteren in de aanloop naar de Wereldbeker en de Olympische Spelen.

Veel vragen over instortende gebouwen in Rio

© Reuters

Deze keer vielen er voorlopig drie doden bij de instorting van drie gebouwen, een van twintig verdiepingen en een van tien, en een gebouw van drie of vier etages dat tussen beide andere in stond. Mogelijk liggen er nog slachtoffers onder het puin, want zer zijn nog zestien mensen vermist. Zes personen raakten gewond.

De oorzaak van de instorting is nog niet bekend. Getuigen spraken van een zware ontploffing, maar de burgemeester van Rio Eduardo Paes wijst ook op een mogelijk "structureel probleem" van de gebouwen.

Het grootste gebouw is een bedrijfspand dat 's avonds verlaten is. Het stortte rond 20.40 uur plaatselijke tijd in. Volgens een advocaat die in het gebouw werkt, werden er werkzaamheden uitgevoerd. Het gebouw van tien verdiepingen stortte kort nadien in.

Landverschuivingen Rio de Janeiro wortselt al een tijdje met een slechte infrastructuur in de voorbereiding naar het wereldkampioenschap voetbal in 2014 in Brazilië en de Olympische Spelen twee jaar later.

Enkele maanden geleden werd een restaurant in het centrum van Rio nog getroffen door een explosie door een gaslek. Drie mensen kwamen daarbij om het leven. Bovendien werden de inwoners van Rio de voorbije maanden geconfronteerd met onverwachte ontploffingen van rioleringen en landverschuivingen door hevige regens en ontbossing in enkele krottenwijken. (TE)

Lees meer over:

Onze partners