Vatileaks: vervolging dreigt voor 'butler' paus

06/08/12 om 16:00 - Bijgewerkt om 16:00

In de zaak Vatileaks omtrent het lekken van ultravertrouwelijke documenten uit het Vaticaan, zal de "butler" van de paus zeer waarschijnlijk niet aan vervolging in de mini-staat ontsnappen.

Vatileaks: vervolging dreigt voor 'butler' paus

© Reuters

In de zaak Vatileaks omtrent het lekken van ultravertrouwelijke documenten uit het Vaticaan, zal de majordomo ("butler") van paus Benedictus XVI zeer waarschijnlijk niet aan vervolging in de mini-staat ontsnappen, zo heeft zijn advocaat Carlo Fusco tegenover het Italiaanse persbureau ANSA gezegd.

Majordomo Paolo Gabriele van Benedictus XVI zou in het kantoor van zijn hiërarchische meerdere en privésecretaris van de paus, mgr Georg
Gänswein, meerdere boodschappen, brieven en ultrageheime post hebben gestolen. Sommige waren aan Joseph Ratzinger zelf gericht. De "butler" zou ze heimelijk hebben gekopieerd om ze dan buiten het Vaticaan te brengen.

Gearresteerd eind mei, vertoefde Gabriele al 53 dagen in een cel achter de Sint-Pietersbasiliek. Sinds 21 juli staat Gabriele onder huisarrest.
Justitie zou volgens zijn advocaat tussen donderdag en zaterdag beslissen over een vrijspraak of een proces. Fusco verwacht een inbeschuldigingstelling. Ondertussen zijn er op juridisch vlak "geen nieuwe elementen".

Moordcomplot

Het schandaal wekte allerlei hypotheses in de Italiaanse media op. Zij gewaagden van betrokkenheid van kardinalen in een moordcomplot tegen de paus. Sinds de arrestatie van Paolo Gabriele loopt er onderzoek op twee niveaus: een commissie van drie kardinalen met ruime bevoegdheden en het gerechtelijk onderzoek.

Indier er een proces komt, wellicht in de herfst, riskeert de majordomo bij schuldigverklaring tussen zes tot acht jaar cel. De paus kan hem evenwel ook eender wanneer genade verlenen. De butler heeft aan de kerkvorst schriftelijk toegegeven fouten te hebben gemaakt en heeft vergiffenis gevraagd. Hij ontkende medeplichtigen te hebben gehad. (Belga/SD)


Onze partners