Vaticaan bevestigt ontslag hoofd van Congregatie van de Geloofsleer

Gerhard Müller © Belga Image

Voor de tweede keer in een week tijd belangrijke ontwikkelingen aan de top van het Vaticaan: paus Franciscus heeft het hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer, de aartsconservatieve Duitse kardinaal Gerhard Müller, opzijgeschoven.

Het Vaticaan meldt dat de Spaanse aartsbisschop Luis Francisco Ladaria Ferrer, net als de paus een jezuïet, is benoemd tot prefect van de Congregatie van de Geloofsleer. Daarmee bevestigt de Heilige Stoel dat Müller moet opstappen, nieuws dat vrijdag al de ronde deed op Vaticaanblogs.

De prefect van de Congregatie, die de doctrine van de Kerk uittekent, geldt als een van de machtigste posities binnen het Vaticaan. Ladaria Ferrer was tot nu secretaris van de Congregatie.

Tegenstander

Waarom de 69-jarige Müller vervangen wordt, is niet bekendgemaakt, al was het al langer duidelijk dat er een haar in de boter zat tussen de paus en Müller. Zo was de Duitser een van de voornaamste tegenstanders van Franciscus’ ‘Amoris Laetitia’, de pauselijke brief over de liefde. Daarin suggereerde hij onder meer dat hertrouwde gescheiden gelovigen niet automatisch uitgesloten moeten worden van de communie.

In een reactie aan de Allgemeinen Zeitung zegt Müller dat hij ‘verrast’ is en dat ‘er geen onenigheid was tussen mij en de paus’. Volgens Müller heeft de paus beslist om voortaan enkel nog ambtstermijnen van vijf jaar toe te staan. ‘Ik ben de eerste persoon waarbij dat is toegepast’, zo klinkt het. Zondag zit zijn ambtstermijn er officieel op.

Müller zal wel actief blijven in Rome. ‘Ik blijf kardinaal en ga wetenschappelijk werk verrichten. Ik heb genoeg te doen’, zo klinkt het.

Verlof

Het ontslag van Müller is de tweede belangrijke ontwikkeling aan de top van het Vaticaan in amper enkele dagen tijd. Eerder stond paus Franciscus de prefect van het economisch secretariaat, de Australische kardinaal George Pell, op diens eigen vraag verlof toe om zich in zijn eigen land zelf te kunnen verdedigen tegen beschuldigingen van kindermisbruik. Pell ontkent alle beschuldigingen.

Partner Content