Varkenskoppen voor Franse moskee doen gemoederen oplaaien

02/08/12 om 16:19 - Bijgewerkt om 16:19

De islamitische gemeenschap reageert verontwaardigd op twee bloederige varkenskoppen voor de deuren van een moskee in Montauban.

Varkenskoppen voor Franse moskee doen gemoederen oplaaien

© Reuters

De islamitische gemeenschap reageert verontwaardigd op twee bloederige varkenskoppen voor de deuren van een moskee in Montauban, in het zuiden van Frankrijk. Onbekenden hebben nog voor het eerste gebed om 4 uur 's morgens de bloederige varkenskoppen voor de moskee gelegd.

Varkens zijn onreine ('haram') dieren voor moslims. Het schoffeert hen des te meer aangezien het nu ramadan is; de heilige vastenmaand voor moslims. "Het is onwaardig om zo de religie aan te vallen, zeker tijdens de ramadan, net nu we de dialoog tussen godsdiensten aanprijzen", zegt de regionale voorzitter van de vereniging van moslims in Frankrijk.

Minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls : 'Een weerzinwekkende daad'

Het is de eerste daad van 'godslastering' tegen moslims in de regio. Het stadsbestuur van Montauban veroordeelt de daad streng. De minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls (PS) drukte zijn misnoegen uit in een brief geadresseerd aan de voorzitter van de moskee: "Geconfronteerd met een weerzinwekkende daad die de waardigheid van de moslims in Frankrijk aantast, kan ik niet anders dan me verontwaardigd voelen".

Manuel Valls, die eveneens verantwoordelijk is voor religie, benadrukt ook de vastberadenheid van de politie om de verantwoordelijken van de daad op te sporen.

Verband met eerdere aanslagen? In maart schoot islamist Mohemmed Merah twee militairen dood in Montauban, voor hij in Toulouse op zijn scooter voorbij een joodse school reed en daar drie kinderen en één volwassene doodschoot. Functionarissen van Montauban weigeren in te gaan op speculaties of de twee incidenten met elkaar in verband staan. (LR)

Onze partners