Véronique Goossens

Vanochtend zag ik een De Wever vliegen

Véronique Goossens Anker Kanaal Z

Wacht geen tien jaar meer om Ethiopië te bezoeken. U zult van de ene verbazing in de andere vallen.

Er was eens een rijk waar een slang regeerde. Hij voedde zich met geiten en maagden. Op een dag wilde een prins het volk van die gesel bevrijden in ruil voor die mooie maagd, zo zei hij. Hij propte de geit vol vergif, de slang verslond ze en zeeg neer. De prins maakte met de maagd een prachtig meisje, zij werd koningin Sheba. Het rijk van Axum was geboren.

Axum… nooit van gehoord?

In 400 voor Christus was dit rijk het centrum van de wereld, waar rijkdom, verfijndheid en macht tentoon werd gespreid. In onze geschiedenisboeken is er geen letter over terug te vinden, merkt onze gids schamper op. Inderdaad, Afrika was op school een continent waar duizenden jaren lang mensen in hutjes leefden. Meer niet.

Deze granieten monolieten van enkele honderden tonnen werden kilometers verplaatst om er de graven van dode Ethiopische koningen en notabelen mee te versieren.
Deze granieten monolieten van enkele honderden tonnen werden kilometers verplaatst om er de graven van dode Ethiopische koningen en notabelen mee te versieren.© VG

In een vinnige ochtendzon aanschouwen we de indrukwekkende overblijfselen van dit rijk. We betasten de granieten monolieten van enkele honderden tonnen die hier nog maar recent zijn opgegraven. 1.300 zijn er reeds ontdekt en men vermoedt dat nog 95 procent onder de grond steekt. De monolieten – u moet zich dat voorstellen als obelisken, maar dan uit één stuk van ruim 30 meter lang – werden kilometers verplaatst om ze dan mooi te maken en recht te trekken. Dode koningen en notabelen sierden er hun graf mee. U dacht dat de Egyptenaren bovenmenselijke inspanningen leverden voor hun dode farao’s? Komt u dan maar eens naar Axum.

De laatste keizer van Ethiopië Haile Selassi, stamt rechtstreeks af van koningin Sheba, de 256e in rij was hij. Ik zag vandaag zijn kroon, met diamanten bezet. Hij lag op een stoffig blauw fluwelen kussen. Vuil, onopvallend, in een oude kast tussen talloze andere kronen van keizers. We zijn hier duidelijk in een van de armste landen van de wereld, hoewel de economie er de voorbije tien jaar met gemiddeld ruim 10 procent groeit. Volgend jaar krijgen deze cultuurhistorische schatten een nieuw onderkomen. Uitermate belangrijke stappen om toerisme hier echt op gang te krijgen. Wacht geen tien jaar meer om dit land te bezoeken. U zult van de ene verbazing in de andere vallen.

Door de vogels bijvoorbeeld. Al dagenlang kijk ik uit naar de Red-cheeked Cordon-bleu, met rode kaak en blauwe buik. Een ‘De Wever’-tje zag ik vanochtend toen ik snel een ontbijt weg hapte. Een zwart vogeltje met gele buik, in het ornithologische boek van onze gids ‘Weaver’ genaamd.

Vanavond aten we een authentieke n’djera, hét nationale gerecht. Iedereen eet uit hetzelfde bord. Je krijgt een soort opgerolde tapijt, een grijs dun zuurdesembrood, waarmee je alle sausjes, groenten en vlees opschept. Als ik mijn eetgedrag vergelijk met mijn vier n’djera-genoten leek het alsof ik uitgehongerd was. Mogelijk vonden zij het helemaal niet lekker. Ik des te meer, samen met een Dashen Beer. Liefde voor een land gaat door de maag, niet?

Partner Content