Vandeput ontkent dat België betrokken is bij ‘kill list’ in Syrië en Irak

Een Iraakse soldaat staat bij een man die ervan verdacht wordt een IS-strijder te zijn in Qayyara, ten zuiden van Mosul (27 oktober 2016) © Reuters

Ons land neemt deel aan een Amerikaanse operatie om buitenlandse IS-strijders in Syrië en Irak op te sporen. Volgens minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is het doel alleen om inlichtingen te verzamelen om de veiligheid in België te garanderen en is ons land niet betrokken bij het opstellen van een ‘kill list’.

Op basis van verschillende bronnen bij Defensie meldt VRT NWS dat België betrokken is bij een geheime Amerikaanse militaire operatie tegen IS met als doel buitenlandse IS-strijders op te sporen en te doden in Syrië en Irak. Ons land zou wel alleen geholpen hebben met inlichtingenwerk.

Informatie

Het gaat over operatie ‘Gallant Phoenix‘, begonnen in 2015 en bedoeld om zoveel mogelijk informatie te vergaren aan het front via gevonden laptops en gsm’s van buitenlandse strijders. Het hoofdkwartier zit in een Amerikaanse basis in Jordanië. Volgens VRT NWS nemen intussen 21 landen deel aan Gallant Phoenix, waaronder ook Duitsland.

Bronnen bij Defensie bevestigden aan VRT NWS dat ook België zeker al twee jaar deelneemt aan Gallant Phoenix met ‘een paar mensen’, medewerkers van de militaire inlichtingendienst ADIV (Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid) die fungeren als brugfiguur tussen Gallant Phoenix en ons land. Proportioneel gezien zijn er uit ons land opvallend veel strijders naar IS in Syrië en Irak vertrokken.

Geen ‘kill list’

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zei in een reactie op Radio 1 dat de militairen die deelnemen aan de strijd tegen IS, als taak hebben om informatie te verzamelen om de veiligheid in België te garanderen. Dat het doel van de operatie zou zijn om buitenlandse IS-strijders op te sporen en te doden, doet de minister af als ‘indianenverhalen’.

Vandeput wil geen uitspraak doen over het uitwisselen van informatie tussen de landen van de internationale coalitie tegen IS. Wel wijst hij erop dat het inlichtingenwerk van de Belgische militairen voornamelijk gaat om ‘open source-onderzoek’ op het internet en sociale media. Als er een dreiging ontdekt wordt, wordt die gedeeld. ‘We zijn niet betrokken bij het opstellen van een ‘kill list”, benadrukt Vandeput.

De minister wijst erop dat de onderzoekscommissie naar de aanslagen de zwakke inlichtingenpositie van ons land als één van de pijnpunten naar voren schoof.

Geheim contact

Knack onthulde in januari dat de ADIV, de militaire tegenhanger van de Staatsveiligheid, vorig jaar ook in het grootste geheim contacten onderhield met de Koerdische YPG-militie (Koerdische Volksbeschermingseenheden) in Syrië. Lees meer

Partner Content