Vanackere vraagt onderzoek naar dood Congolese mensenrechtenactivist

03/06/10 om 13:27 - Bijgewerkt om 13:27

De vooraanstaande Congolese mensenrechtenactivist Floribert Chebeya is dood teruggevonden op de achterbank van zijn wagen in de hoofdstad Kinshasa. Ontslagnemend Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) en Amnesty International hebben al om een onderzoek gevraagd.

Vanackere vraagt onderzoek naar dood Congolese mensenrechtenactivist

© Belga

Chebaya (47) is voorzitter van de Congolese mensenrechtenorganisatie Voix des sans-voix (Stem van de stemlozen, VSV).

Hij was sinds dinsdagavond vermist. Chebaya's auto werd teruggevonden op een weg ten zuidwesten van Kinshasa. De eveneens vermiste chauffeur van Chebaya, ook een lid van de VSV, is nog niet teruggevonden.

Volgens de VSV verdwenen de twee mannen nadat ze dinsdagavond ontboden waren geweest door de inspecteur-generaal van de Congolese politie. Het is voorlopig nog niet bekend of die ontmoeting nog heeft plaatsgevonden.

De bekende mensenrechtenactivist Robert Ilunga Numbi reageerde al dat "deze moord het bewijs is dat de verdedigers van de mensenrechten in Congo niet veilig zijn".

Onderzoek

Ontslagnemend Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) zegt geschokt te zijn door het nieuws, en vraagt een grondig onderzoek. Hij heeft de Belgische ambassadeur in Kinshasa gevraagd de zaak van nabij op te volgen.

Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft al opgeroepen tot een onderzoek naar de omstandigheden van het overlijden van Chebeya.

Lees meer over:

Onze partners