Van Rompuy countert Di Rupo: ‘Besparingen kwestie van overleven’

© Belga

Volgens Herman Van Rompuy kan Europa niet ontsnappen aan besparingen, wat François Hollande en Elio Di Rupo ook moge zeggen. Hij wijst ook de heronderhandeling van het budgettair akkoord af, zoals gevraagd door de socialisten.

Volgens Herman Van Rompuy kan Europa niet ontsnappen aan besparingen, wat François Hollande en Elio Di Rupo ook moge zeggen. Hij wijst ook de heronderhandeling van het budgettair akkoord af, zoals gevraagd door de socialisten. Die uitspraken deed Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V) op een conferentie op uitnodiging van de Cercle de Wallonie, in Seraing. Le Vif-collega François Brabant ging luisteren.

Bij de jezuïeten in zijn schoolgaande jeugd, leerde hij de kunst het onverzoenbare te verzoenen. Zijn dertig jaar in de Belgische politiek maakten hem een meester van het compromis. Sinds hij aan het hoofd staat van de Raad van Europa in 2010, kent hij de waarde van het stap voor stap vooruitgaan. Hij heeft er zelfs een doctrine naar genoemd: ‘Gradualisme’.

Herman Van Rompuy leverde een ware les centrumdenken af. Onvervalste christendemocratische retoriek, zoals enkel hij ze beheerst. Over de Griekse crisis en de ongerustheid over de toekomst van de eurozone.

Van Rompuy: ‘De Europese volkeren kunnen er niets aan doen’

Van Rompuy drukte om te beginnen zijn medeleven uit met de Europese volkeren, die een crisis te slikken krijgen waarvoor ze niet verantwoordelijk zijn. “Ik besef heel goed dat het onrechtvaardig is voor zij die het ongeluk kennen slecht bestuurd te zijn. Zij kunnen er niets aan doen.” Maar, onrechtvaardig of niet, volgens de oud-premier zullen ze niet ontsnappen aan pijnlijke hervormingen. “Saneringen – of besparingen, elk zijn woordenschat – zijn nodig. Er is niets aan te doen! Niets! In deze omstandigheden is de vrijheid en de marge erg beperkt.”

De linkerzijde, die steeds luider de piste van de relance oppert, kreeg een waarschuwing mee van Van Rompuy: “We zullen geen groei creëren met een relancebeleid dat steunt op meer publieke uitgaven. Ik weet niet welke dapperen die piste nog propageren, maar de openbare schuld wordt niet opgelost door de tekorten te vergroten.”

“In tegenstelling tot wat velen denken, hebben we niet gewacht tot 6 mei om 20u (toen François Hollande de nieuws president van Frankrijk bleek te zijn, red) om het idee van relance en werkgelegenheid op te duikelen”, klonk het ironisch, waarna hij er fijntjes aan herinnerde dat zijn eerste Euro-top er een was over het aanzwengelen van de economie.

Van Rompuy: ‘We moeten niet kiezen tussen groei en besparing’

Voor een publiek van Waalse beleidsmakers en politici (zoals Luiks burgemeester Willy Demeyer, minister Marie-Dominique (CDH) en Europarlementslid Anne Delvaux) zette Van Rompuy zijn visie over het overwinnen van de crisis uiteen. “We moeten twee zaken verenigen: groei en besparingen. Een oud christendemocraat zegt het jullie: we hebben steeds de twee nodig, we kiezen nooit.”

Over die groei zwaaide hij met het vingertje richting socialisten, te beginnen bij François Hollande: “Het is een illusie te zeggen dat de politiek van het besparen moeilijk is, en die van de groei gemakkelijk. Zelfs de politiek van de groei bestaat uit harde en onpopulaire maatregelen.”

Onder de vele hervormingen, nodig voor die groei, ziet Van Rompuy een uitbreiding en versoepeling van de eengemaakte Europese markt. “We kunnen nog veel verder gaan dan vandaag, zeker wat betreft de dienstensector. Als ik bijvoorbeeld de naam Bolkenstein laat vallen, dan volgen er een rist mogelijkheden. We zullen, stap voor stap, naar een verdere liberalisering van de eengemaakte markt, met haar 500 miljoen inwoners, moeten.”

Langer werken

De man die in de jaren ’80 voorzitter was van de machtige CVP, ziet nog een noodzakelijke hervorming om groei te bewerkstelligen: langere carrières. “De meeste Europese landen hebben die al ingevoerd. Zelfs in Spanje, dat geleid werd door een sociaaldemocratische regering en met 20 procent werkloosheid, is de pensioensleeftijd opgetrokken. We kunnen ons dan wel afvragen of dat op het juiste moment gedaan werd, maar de Spanjaarden hebben het toch maar gedaan.”

Heronderhandelen akkoorden uitgesloten

En dan opnieuw Hollande, als Van Rompuy praat over een heronderhandeling van de Europese verdragen, een eis van de nieuwe bewoner van het Élysée – een die bijgetreden wordt door meerdere Belgische socialisten, trouwens. “Ik verwijs naar het Lissabon-akkoord dat, na zeven jaar werk, slechts een voordeel opleverde: mijn job creëren. Men mag steeds aan mijn opvolger vragen om die heronderhandeling te leiden, maar ik begin er niet aan. Uiteraard kunnen we later nog een verdrag onderhandelen, maar vandaag is dat geen prioriteit.”

Van Rompuy liet zich ook cryptisch uit over het interview van premier Di Rupo in de Franse krant Le Monde. Daarin zei Di Rupo dat “de eurozone op lange termijn moet durven denken om uit de problemen te geraken”. Van Rompuy: “Sommigen willen langetermijnoplossingen, maar wat nu nodig is, is het vertrouwen terugvinden, stabiliteit. Het is een kwestie van overleven. Op lange termijn nadenken over een versterking van het Europese project is zeker aan de orde, maar het is niet mijn belangrijkste prioriteit.”

François Brabant

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content