Van Rompuy: "Budgettaire sanering nodig om nieuwe jobs te creëren"

24/03/11 om 14:48 - Bijgewerkt om 14:48

De voorzitter van de Europese Raad reageerde donderdag op de vakbondsacties in de aanloop naar de Europese top in Brussel.

Van Rompuy: "Budgettaire sanering nodig om nieuwe jobs te creëren"

© Belga

Het Europese economische beleid wil de sociale bescherming niet ontmantelen, maar de concurrentiekracht van de economieën van de Europese landen verzekeren en de levensstandaard van de mensen behouden. Zo heeft Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, donderdag gereageerd op de vakbondsacties in de aanloop naar de Europese top in Brussel.

De vakbonden betogen onder meer omdat ze vinden dat het Europese beleid eenzijdig focust op het saneren van de openbare financiën en weinig oog heeft voor werkgelegenheid. Maar volgens Van Rompuy is budgettaire sanering net nodig om economische groei en nieuwe jobs te creëren. "De twee zijn niet contradictorisch", beklemtoonde hij.

Van Rompuy: "We hebben zowel op Europees als nationaal niveau moeilijke en onpopulaire maatregelen moeten nemen. We deden dat niet voor ons plezier, maar omdat we denken dat het redden van de financiële stabiliteit van de eurozone belangrijk is voor de mensen en de werkgelegenheid".

Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso verzekerde dat Europa het sociaal overleg niet wil ondermijnen.

"Tradities van sociaal overleg zullen altijd gerespecteerd worden. Brussel zal de salarissen in de lidstaten niet bepalen, maar het is moeilijk niet over salarissen te praten als we de Europese concurrentiepositie bespreken".

De Europese leiders bekrachtigen donderdagavond een batterij financiële en economische maatregelen. "Het wordt een keerpunt in de aanpak van de crisis, maar dat wil niet zeggen dat alle problemen voorbij zijn. We zijn afhankelijk van vele gebeurtenissen", zo verwees Van Rompuy naar de politieke en budgettaire crisis in Portugal.

(Belga/KVDA)

Onze partners