Van Rompuy belegt nieuwe Europese top over crisis

15/12/11 om 16:15 - Bijgewerkt om 16:15

Voorzitter Herman Van Rompuy heeft voor "eind januari, begin februari" een extra top van de Europese staatshoofden en regeringsleiders over de aanpak van de eurocrisis belegd. Dat heeft hij aangekondigd in de marge van een ontmoeting met de Russische president Dmitri Medvedev.

Van Rompuy wil met de Europese leiders praten over economische groei, het opkrikken van de Europese concurrentiekracht en tewerkstelling. Daarnaast gaan de leiders ook het nieuwe begrotingspact onder de loep nemen, zo deelde hij mee.

De leiders van de 17 eurolanden besloten vorige week op een top in Brussel om een nieuw intergouvernementeel verdrag te maken dat strengere begrotingsregels moet vastleggen. Dat begrotingspact moet het vertrouwen van de financiële markten in de openbare financiën van de eurozone helpen herstellen.

Het pact moet uiterlijk begin maart ondertekend worden. Maandag gaat een werkgroep van start die het nieuwe begrotingsregime in een verdragstekst moet gieten. Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt zal samen met de Duitse conservatief Elmar Brok en de Italiaanse socialist Roberto Gualtieri het Europees Parlement vertegenwoordigen in de onderhandelingen. De groene fractieleider Daniel Cohn-Bendit is vervangend lid in de parlementaire delegatie.

Steun van Rusland

Met uitzondering van Groot-Brittannië tonen ook de niet eurolanden interesse om deel te nemen. Zo heeft de Russische president Dmitri Medvedev gezegd dat Rusland bereid is mee te werken aan de stabilisering van de eurozone. "We gaan al onze verplichtingen bij het Internationaal Monetair Fonds nakomen en zijn bereid de nodige financiële middelen te investeren om de Europese economie en de eurozone te ondersteunen", verklaarde Medvedev.

De president liet verstaan dat Rusland naast zijn bijdrage aan het IMF "nog andere steunmaatregelen wil bestuderen". Medvedev wees erop dat Rusland 41 procent van zijn reserves aanhoudt in euro. Zijn land heeft dus alle belang bij een stabiele eurozone. (Belga/RDM)

Onze partners