Van Brussel tot Jakarta: betogingen in hele wereld tegen erkenning Jeruzalem

Betogers staken Amerikaanse vlaggen in brand en riepen slogans als ‘Jeruzalem is Palestijns’, ‘Bevrijd Jeruzalem’ en ‘Weg met Amerika en Israël’. Op de Gazastrook is intussen een eerste dode gevallen.

Na het vrijdaggebed zijn duizenden moslims wereldwijd de straat opgetrokken om te protesteren tegen de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël en de Amerikaanse ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Eerste dode

In Jeruzalem zelf, op de Westelijke Jordaanoever en op de Gazastrook kwamen duizenden mensen bijeen om te demonstreren. Daarbij is volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid in Gaza en de Palestijnse Rode Halve Maan intussen een eerste dode gevallen en zijn minstens 109 mensen gewond geraakt. Zeventien van de gewonden liepen schotwonden op.

De 30-jarige Palestijn werd door Israëlische soldaten in de Gazastrook doodgeschoten. Ze achtten hem verantwoordelijk als aanstichter van de rellen in de Gazastrook en schoten hem neer, aldus een militaire woordvoerster.

Volgens televisiezender al-Jazeera schoten militairen in Hebron met scherp op de manifestanten. Het leger wilde hierover desgevraagd geen commentaar kwijt.

De radicale factie Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, had voor vrijdag tot het begin van een nieuwe Palestijnse volksopstand (Intifada) opgeroepen.

Brussel

In de buurt van de Amerikaanse ambassade in Brussel wordt vrijdagnamiddag betoogd. De pro-Palestijnse manifestatie, die om 16.00 uur van start ging, vindt plaats in aanwezigheid van een grote politiemacht.

Er staan meer dan vijftien politiecombi’s en -voertuigen op de plaats van de betoging, aan de kruising van de Guimardlaan en de Kunstlaan. Er zijn ook hekken van prikkeldraad opgesteld. Omstreeks 17.30 uur verzamelden volgens de politie al zowat 400 manifestanten. Ze veroordelen de beslissing van Trump en spreken hun solidariteit uit met het Palestijnse volk. De betogers scanderen ook verschillende leuzen waarin ze Israël als ’terrorist’ en ‘moordenaar’ afschilderen. Er werd ook een Amerikaanse en Israëlische vlag in brand gestoken. De manifestatie zou nog tot 19.00 uur duren.

Brussel
Brussel© Belga Image

‘Er zullen protesten gevoerd blijven worden tot de beslissing is omgekeerd. We geloven in een vrij land en daarom betogen we hier ook aan de Amerikaanse ambassade in een vrij land. Als deze beslissing niet wordt omgekeerd dan zal het tot oorlog komen’, besluit een protestvoerder.

Ook in andere Europese (hoofd)steden, zoals aan de Brandenburger Tor in Berlijn, kwamen in de loop van vrijdag protestmarsen op gang.

Wereldwijd

In de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur kwamen volgens de politie rond de 5.000 manifestanten samen om te betogen tegen wat ze ‘een kaakslag tegen de moslimwereld’ noemden. Aan het hoofd van de stoet liep minister van Onderwijs, Khairy Jamaluddin. ‘Wat Trump heeft gedaan, druist in tegen het internationaal recht. De moslims kunnen die beslissing niet aanvaarden’, zei hij tijdens een toespraak.

In Indonesië, het dichtstbevolkte moslimland van de wereld, protesteerden honderden mensen voor de Amerikaanse ambassade in Jakarta. Maleisië en Indonesië steunen voluit de Palestijnse zaak. Spontane betogingen uit solidariteit met de Palestijnen komen er wel vaker voor.

Jakarta, Indonesië
Jakarta, Indonesië© Belga Image

In verschillende Afghaanse steden demonstreerden duizenden mensen om een blijk te geven aan hun ongenoegen over Trumps beslissing. In Kaboel riepen de betogers ‘Jeruzalem (of ‘Al-Quds, de Arabische naam van de stad) is Palestijns’. Ze verbranden Amerikaanse en Israëlische vlaggen. Enkele honderden manifestanten wilden naar de Amerikaanse ambassade trekken, maar werden door de ordehandhavers tegengehouden.

In Pakistan, het op een na dichtstbevolkte moslimland in de wereld, waren er protestmarsen in onder meer de hoofdstad Islamabad en in Lahore.

Kaboel, Afghanistan
Kaboel, Afghanistan© Belga Image

Ook in de Egyptische hoofdstad Cairo stroomden honderden mensen na het gebed samen voor de al-Azhar moskee. ‘Jeruzalem is Arabisch’ schreeuwden ze en riepen op tot Arabische eenheid tegen de ‘zionistische aanval’. De politie had met groot vertoon de straten naar de Amerikaanse ambassade afgesloten.

Er mag nooit een ambassade in Jeruzalem komen, of die nu van de Verenigde Staten is of van een ander land

‘We zijn allen tegen de beslissing van Trump. Die toont aan hoe onbekwaam de internationale gemeenschap is, hoe zwak haar legale en politieke middelen zijn’, verklaarde Mohamed Mehana, adviseur van de groot-imam van al-Azhar op de staatstelevisie. ‘Er mag nooit een ambassade in Jeruzalem komen, of die nu van de Verenigde Staten is of van een ander land’.

De al-Azhar moskee is een van de belangrijkste religieuze gebedshuizen van de soennitische islam.

Caïro, Egypte
Caïro, Egypte© Belga Image

Enkele duizenden mensen namen volgens de nieuwssite al-Ghad in de Jordaanse hoofdstad Amman deel aan een protestmars.

In Libanon kwam het tot demonstraties in de hoofdstad Beiroet, de havenstad Sidon en in de Palestijnse vluchtelingenkampen, waar autobanden en Israëlische vlaggen in brand werden gestoken.

Ook in Bagdad protesteerden duizenden mensen tegen de beslissing van Trump, meldde de Iraakse nieuwssite al-Sumaria.

Sidon, Libanon
Sidon, Libanon© Belga Image

Honderden Iraniërs namen deel aan een officieel georganiseerde demonstratie in Teheran. Ze riepen ‘Weg met Amerika’, ‘Weg met Israël’ en ‘Bevrijd Jeruzalem’. Voor het eerst was ook de slogan ‘Weg met Trump’ te horen. De manifestanten verbrandden vlaggen van de VS en Israël en foto’s van de Amerikaanse president.

De dienst voor Islamitische Propaganda had na het gebed in de Imam Khomeini-Mosalla moskee in Teheran tot de betoging opgeroepen. Doel is de Palestijnen op deze manier te garanderen dat Iran ’tot de finale zege en de bevrijding van Jeruzalem’ aan hun kant zal staan. Ook in andere Iraanse steden werden dergelijke demonstraties gehouden.

Op de sociale media in Iran spelen kritiek op de VS of solidariteitsbetuigingen met de Palestijnen anders dan gebruikelijk geen grotere rol. Maar er zijn ook Iraniers die tegen het radicale anti-Israëlbeleid van Teheran zijn en tegen een overdreven steun aan Arabische landen als Palestina, Syrië, Libanon of Jemen.

Damascus, Syrië
Damascus, Syrië© Belga Image

In Syrië was er een grote betoging van moslims aan het mausoleum van Sayyida Zeinab, de kleindochter van de profeet Mohammed, in de hoofdstad Damascus.

In Istanboel kwamen duizenden mensen de straat op om te manifesteren. ‘Weg met Amerika, weg met Israël’ scandeerden ze in de conservatieve moslimwijk Fatih in het Europese deel van de Turkse stad.

Istanboel
Istanboel© Belga Image

Partner Content