'Van bizar tot ronduit beangstigend: hoe Rusland Amerikaanse diplomaten over heel Europa intimideert'

27/06/16 om 21:50 - Bijgewerkt om 21:51

Sinds de Russische interventie in Oekraïne in 2014, waarna de VS sancties oplegde tegen Moskou, neemt de intimidatie van Amerikaanse diplomaten en hun families door de Russische inlichtingen- en veiligheidsdiensten ongeziene proporties aan. Dat schrijft The Washington Post.

'Van bizar tot ronduit beangstigend: hoe Rusland Amerikaanse diplomaten over heel Europa intimideert'

Vladimir Poetin © Belga Image

De Amerikaanse krant The Washington Post pakt uit met een straf verhaal. Op een recente bijeenkomst van Amerikaanse ambassadeurs in Washington, zo weet de krant, klaagden ambassadeurs voor verschillende Europese landen over intimidaties door Russisch inlichtingenpersoneel 'die gaan van bizar tot ronduit beangstigend'.

Stoelgang op het tapijt

Sommige zaken zijn veeleer 'routine', zoals het volgen van diplomaten of leden van hun familie, het onuitgenodigd opduiken op sociale evenementen of het betalen van reporters om negatieve verhalen over hen te schrijven. Steeds vaker echter wordt blijkbaar de grens met het criminele overschreden. De auteur van het artikel, die zich baseert op niet nader genoemde (ex-)functionarissen, verwijst naar geheime memo's naar Washington waaruit blijkt dat diplomaten melding maken van inbraken, waarbij alleen de meubelen werden herschikt of alle lichten waren aangestoken en elektronische apparaten ingeschakeld. Eén diplomaat rapporteerde zelfs dat een inbreker zijn gevoeg had gedaan op het tapijt.

De intimidaties vinden plaats in heel Europa, maar zijn kennelijk het hardnekkigst in de Russische hoofdstad Moskou. Daar is er sprake van plat gestoken autobanden, diplomaten die geregeld worden lastig gevallen door verkeersagenten en kinderen van diplomaten die op weg naar school gevolgd worden.

Oekraïne-conflict

Nieuw zijn de intimidaties niet. Zo zou tijdens de eerste termijn van president Barack Obama zijn ingebroken in het huis van een defensiediplomaat in Moskou en de hond van de man vermoord. Maar sinds de Russische inval in Oekraïne in 2014, waarna de VS sancties oplegde tegen Russische bedrijven, diplomaten en zakenlui, zijn de intimidaties duidelijk toegenomen, zo citeert de auteur woordvoerder John Kirby van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De voormalige ambassadeur in Tsjechië, Norm Eisen: 'Ze vallen Amerikaanse diplomaten letterlijk bij hen thuis aan'.

Het gaat zo ver, dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken diplomaten naar Europa zelfs een opleiding omgaan met Russische intimidaties geeft, en dat minister John Kerry een en ander persoonlijk op tafel heeft gelegd bij de Russische president Vladimir Poetin. Voorlopig zonder succes, aldus de krant.

Reactief

Op de vraag om een reactie van de Russische ambassade in Washington op de beschuldigingen, verdedigde een woordvoerder de intimidaties als een reactie op wat hij de Amerikaanse provocaties en mishandeling van Russische diplomaten in de Verenigde Staten noemt.

'De verslechtering van de Amerikaans-Russische relaties, niet door ons veroorzaakt maar door het huidige Amerikaanse beleid van sancties en pogingen om Rusland te isoleren, hebben een negatief effect gehad op het functioneren van diplomatieke missies, zowel in de VS als in Rusland,' luidt het volgens The Washington Post. 'Het Russische kamp heeft nooit proactief op een negatieve manier gehandeld'. (KVDA)

Onze partners