Van bibberende ijsberen tot bevroren fonteinen in Florida: verrassende verhalen uit arctisch Amerika

08/01/14 om 14:59 - Bijgewerkt om 14:59

Een historische koudegolf teistert nog steeds de Verenigde Staten. In alle staten, ook Hawaii, zijn vriestemperaturen opgetekend. Dat zorgt voor verrassende verhalen in de media. Een overzicht.

Van bibberende ijsberen tot bevroren fonteinen in Florida: verrassende verhalen uit arctisch Amerika

© Reuters

Ontsnapte gevangene geeft zichzelf aan

In Kentucky zag een ontsnapte gevangene zich door de koude en de ijzige wind genoodzaakt om zichzelf aan te geven. De 42-jarige man ontsnapte zondag uit een laagbeveiligde gevangenis in Lexington, waar hij een celstraf uitzat voor onder meer inbraak. Hij hield het evenwel slechts één dag uit in de vrieskou en stapte een motel binnen, waar hij de receptionist vroeg om de politie te bellen. Na een medisch onderzoek werd hij opnieuw opgesloten.

IJsberen blijven binnen

In de dierentuinen van Chicago en Pittsburgh worden ijsberen en pinguïns binnen gehouden. Aangezien ijsbeer Anana, die in de Lincoln Park Zoo in Chicago verblijft, niet zo'n dikke speklaag heeft als de ijsberen in het poolgebied, kan ze minder goed tegen de koude. Op de Noordpool mesten ijsberen zichzelf immers vet met zeehonden, maar in de zoo krijgt Anana geen zeehond te eten. In de National Aviary in Pittsburgh krijgen pinguïns en zee-arenden dan weer een uitgaansverbod.

Man zoekt beschutting in diepvries

Een man in North Dakota brengt deze koude dagen het liefst door in een diepvries. De 57-jarige Kevin Stoick werkt sinds 2005 bij de Amerikaanse supermarktketen Hornbacher's. 'Het enige pluspunt aan werken in een diepvries is dar er geen kille wind is', zegt hij. Ook al is het in de vriezer -23° Celsius, het is een ware verademing vergeleken met de -40° buiten.' Ook in de zomer is het er heerlijk vertoeven', grapt hij nog.

Fonteinen bevriezen in... Florida, the Sunshine State

In zuidelijke Amerikaanse staten als South Carolina, Florida, Georgia en Texas zijn de inwoners de diepvriestemperaturen van de laatste dagen allesbehalve gewoon. Nu duiken op Twitter ook nog eens beelden op van bevroren fonteinen en met ijs bedekte standbeelden in die staten.

Wat dacht u van een hard bevroren eitje?

In de Amerikaanse staat Minnesota worden de ochtendlijke eitjes niet hard of zacht gekookt, maar gewoon bevroren. Experts waarschuwen overigens dat ook de huid in minder dan 10 minuten kan bevriezen.

Kokend water wordt instant sneeuw

En zelfs kokend water wordt onmiddellijk omgetoverd tot sneeuw bij deze arctische temperaturen. Veel Amerikanen tonen op sociale media hun versie van het zeldzame, maar niet ongevaarlijke fenomeen.

Lees meer over:

Onze partners