Van Agt tegen onderhandelingen met PVV

16/08/10 om 11:33 - Bijgewerkt om 11:33

De voormalige CDA-premier wil dat zijn partij zich terugtrekt uit de regeringsonderhandelingen met de partij van Geert Wilders.

In Nederland zijn VVD, CDA en PVV maandag begonnen aan de tweede week van hun onderhandelingen over de vorming van een minderheidskabinet. Voormalig CDA-premier Dries van Agt roept zijn partij op om te stoppen met onderhandelen met de PVV van Geert Wilders.

De fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA zitten sinds maandagochtend weer bijeen onder leiding van informateur Ivo Opstelten. Eerder ging de informateur ervan uit dat hij drie weken zou nodig hebben voor zijn opdracht.

De gesprekken tussen de onderhandeaars gaan onder meer over de noodzakelijke miljardenbezuinigingen. De partijen hebben zich voorgenomen voor 18 miljard euro aan besparingen te vinden.

Intussen protesteert Van Agt (CDA) tegen de onderhandelingen van zijn partij met de PVV. Die partij zou geen deel uitmaken van de regering, maar ze wel gedogen vanuit de oppositie. De partij zit wel mee aan tafel voor de gesprekken over het regeerakkoord.

In een artikel in de Volkskrant roept hij de Kamerfractie van het CDA op terug te keren op haar schreden. Van Agt waarschuwt voor de dikke vinger in de pap die Wilders zou krijgen bij de totstandkoming van een regeerakkoord. Zelfs met de keuze van de ministers en de staatssecretarissen zal hij zich mogen bemoeien, aldus Van Agt.

De oud-premier hekelt het programma van de PVV, dat volgens hem bol staat van 'schokkende teksten' over integratie, immigratie en asiel.

Lees meer over:

Onze partners