Valls: 'Coulibaly had ongetwijfeld medeplichtige'

12/01/15 om 10:31 - Bijgewerkt om 10:31

'Amedy Coulibaly had ongetwijfeld een medeplichtige', zo meent Frans premier Manuel Valls. Daarop worden 700 joodse scholen in Frankrijk extra beveiligd. Ondertussen zei Israëlisch premier Benjamin Netanyahu de plaats van de aanslag in de koosjere supermarkt te zullen bezoeken.

Valls: 'Coulibaly had ongetwijfeld medeplichtige'

© Reuters

Frankrijk gaat bijna 5.000 veiligheidsagenten inzetten om 700 joodse scholen in het land te beschermen. Aanleiding is de overtuiging van premier Manuel Valls dat de gijzelnemer in de koosjere supermarkt in Parijs waarschijnlijk een medeplichtige had.

Amedy Coulibaly, de gijzelnemer die zelf gedood werd nadat hij een agente in het zuiden van Parijs en vier shoppers in een koosjere supermarkt bij de Porte Vincennes ombracht, kreeg 'ongetwijfeld' hulp. Dat beweert Franse premier Manuel Valls volgens Agence France-Presse, belovend dat 'de jacht zal doorgaan' op die medeplichtige.

Leger ingezet

Daarop zei binnenlandminister Bernard Cazeneuve de veiligheid op te voeren bij joodse instellingen. Ouders met kinderen in een joodse school in het zuiden van Parijs, werden volgens AFP ingelicht dat soldaten er zouden worden ingezet.

Het persagentschap meldt nog dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de plaats van de aanslag zal bezoeken. De joodse gemeenschap werd geraakt door de aanslag op de koosjere supermarkt in het oosten van de Franse hoofdstad, slechts twee dagen nadat Said en Chérif Kouachi een aanslag pleegden op de kantoren van Charlie Hebdo en twaalf mensen ombrachten.

Islamistische gevangenen isoleren

Toen bleek dat Chérif Kouachi Coulibaly in de gevangenis had leren kennen, zei Valls dat Frankrijk islamistische gevangenen zou gaan isoleren van de rest. Op die manier wil de premier voorkomen dat gevangenissen een ruimte voor radicalisering gaan vormen. Het moet een 'wijdverspreide' maatregel worden, zo meent Valls, die 'waakzaam en slim' moet worden uitgevoerd.

Ondertussen blijft volgens Belga het hoogste dreigingsniveau van kracht in Frankrijk. Er werden al 2.000 extra soldaten ingezet en dat aantal kan de komende dagen tot 6.000 stijgen, aldus Valls. Maandag vond een vergadering van het veiligheidskabinet plaats, 'om de balans op te maken van de beschikbare middelen voor preventie en bescherming van de Fransen'.

Onze partners