'Val van Syrisch regime onafwendbaar' (Hollande)

06/07/12 om 14:34 - Bijgewerkt om 14:34

De val van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad is "onafwendbaar". Dat heeft de Franse president François Hollande nog maar eens herhaald bij de opening van de derde conferentie van de "Vrienden van het Syrische volk" in Parijs.

'Val van Syrisch regime onafwendbaar' (Hollande)

© Reuters

Belgisch buitenlandminister Didier Reynders herhaalde er zijn pleidooi voor een "gewapende aanwezigheid" na VN-goedkeuring. De bijeenkomst verzamelt 107 landen en internationale organisaties, maar sleutelspelers China en Rusland blijven alweer afwezig.

Dreiging voor internationale veiligheid

Gastheer Hollande startte zijn welkomstwoord met de waarschuwing dat de situatie in Syrië ook een dreiging vormt voor de internationale veiligheid. "We moeten de repressie in Syrië stoppen", klonk het. De Nationale Syrische Raad van de opstandelingen grijpt de conferentie dan weer aan om te pleiten voor een vliegverbod en humanitaire corridors. De internationale gemeenschap kan dat doen op basis van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad "onder hoofdstuk VII", argumenteerde voorzitter van de raad Abdel Basset Sayda.

'Syrische volk heeft ons nodig'

Ook Belgisch minister Reynders haalde een nieuwe resolutie "onder hoofdstuk VII" aan, dus inclusief de mogelijkheid van een militaire aanwezigheid op het terrein. "Het Syrische volk heeft onze acties nodig", onderstreepte hij. "De barbarij duurt voort" en de humanitaire situatie is "betreurenswaardig".

De Franse president Hollande wil de oppositie alvast versterken, "door hen alle middelen aan te reiken" die daarvoor nodig zijn, inclusief communicatiemiddelen voor de coördinatie op het terrein. Tegelijk pleitte hij voor nieuwe "reële en doeltreffende economische en financiële sancties" tegen het regime. Van straffeloosheid voor al-Assad en diens entourage kan voor hem geen sprake zijn.

Tot slot drong Hollande aan op humanitaire hulp voor de getroffen Syriërs. En hij beloofde alvast dat de internationale gemeenschap zal helpen met de heropbouw van het land, "wanneer dat moment er komt". Minister Reynders schaarde zich alvast volledig achter de engagementen die Hollande naar voren schoof. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners