‘Val Oost-Aleppo betekent niet het einde van de oorlog’

© reuters

De Verenigde Naties (VN) en de Europese Unie (EU) hebben gewaarschuwd voor de ‘illusie’ dat de val van Oost-Aleppo automatisch het einde van het zes jaar oude conflict betekent.

De waarschuwing komt er op het moment dat Syrische regeringstroepen al meer dan de helft van het door rebellen en jihadisten gecontroleerde stadsdeel hebben heroverd.

“Je kunt een oorlog winnen, maar de vrede verliezen”, zei de Europese buitenlandminister Federica Mogherini zaterdag in Rome. Dat algemeen geldend principe was specifiek aan de Syrische president Bashar al-Assad gericht. Tegen de herovering van Oost-Aleppo heeft het Westen wekenlang ernstige bezwaren gemaakt, met het argument dat de bevrijding van het stadsdeel gepaard gaat met te veel burgerslachtoffers.

Overigens wil Mogherini niet gezegd hebben dat de strijd om Oost-Aleppo al onherroepelijk is beslecht. VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura zei dat de tijd is gekomen ‘voor echte onderhandelingen’. Hij vreest dat Damascus daar in een soort overwinningsroes geen boodschap meer aan heeft. En dan dreigt, aldus de Mistura, dat de oorlog gevolgd wordt door een ‘vreselijke guerrilla-oorlog’ en (nog steeds) ‘geen heropbouw’.

Onderhandelen

De Zwitser vroeg Iran en Rusland, bondgenoten van Syrië, om Damascus ervan te overtuigen, ‘ernstig te onderhandelen’. Nu volgens de Russische minister Sergej Lavrov de VS de beschermende hand boven al-Nusra (onder de huidige naam Jabhat Fateh al-Sham) heeft weggenomen, is Rusland bereid ogenblikkelijk militaire functionarissen en diplomaten naar Genève te sturen om met de VS een ‘gezamenlijk actieplan’ voor Aleppo uit te werken.

De VS en Rusland staan in het conflict aan verschillende kanten. Terwijl Moskou het regime van president Bashar al-Assad voorziet van luchtsteun, steunt Washington gematigde rebellengroepen die actief zijn in het land.

De Mistura, die wel een machtsdeling in Syrië in het verschiet ziet, maar zeker geen opdeling van het land, herinnerde er voorts aan dat het cliché van een oorlog winnen en de vrede verliezen recente voorbeelden heeft gekend in Irak en Libië.

Voor de burgers van Aleppo blijven het harde tijden om te overleven. Wie blijft wordt gebombardeerd, wie vlucht komt mogelijk in handen van het regime-Assad.

(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content