Vakbonden leggen Europa lam

14/11/12 om 12:07 - Bijgewerkt om 12:07

De ontevredenheid in Europa over de besparingsmaatregelen neemt hand over hand toe. In Portugal en Spanje is er een algemene staking. Elders, zoals in Griekenland en Italië, zijn manifestaties, maar geen algemene stakingen.

Vakbonden leggen Europa lam

© Reuters

SPOORSTAKING IN BELGIË In ons land is het treinverkeer ernstig verstoord door een 24-urenstaking bij het spoor. De volledige Noord-Zuidas ligt lam. Ook zijn er problemen met de Waalse vervoersmaatschappij TEC en op de luchthaven van Zaventem. Bij verschillende grote bedrijven zijn stakings- en pamfletacties. Aan de vakbondsmanifestatie in Brussel namen tussen de 1.000 à 1.200 manifestanten deel. Het gemeenschappelijk vakbondsfront trok in twee marsen naar het Berlaymontgebouw. Tijdens de betoging gooiden enkele manifestanten eieren tegen de gevel van de Duitse ambassade. De manifestanten verzamelden zich op het Schumanplein, terwijl de vakbondsvoorzitters het Berlaymontgebouw binnengingen.

ALGEMENE STAKING IN PORTUGAL

De grootste Portugese vakbond, CGTP, had opgeroepen tot de algemene staking, om te protesteren tegen de besparingsmaatregelen van de centrumrechtse regering en de Europese besparingskoers. "Deze eerste Iberische staking is een sterk signaal van ontevredenheid en een waarschuwing aan de Europese autoriteiten", meent Armenio Carlos, secretaris-generaal van de CGTP. De vorige algemene staking, in maart, had een beperkte impact. Sindsdien is het ongenoegen over de besparingen enkel toegenomen.

MINIMUMDIENST IN SPANJE

Op spandoeken die in heel Madrid te zien zijn, staat: "Ze beroven ons van onze toekomst, er zijn schuldigen, er zijn oplossingen." Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maakt gewag van
"geïsoleerde" incidenten in verschillende steden in het land. daarbij zouden 34 gewonden zijn gevallen, onder wie achttien agenten, en 62 mensen zijn opgepakt. De impact van de algemene staking is al bij al beperkt, omdat Spanje tijdens algemene stakingen een minimumdienst kent. Later op de dag zijn in de hoofdstad twee betogingen gepland: een door de vakbonden, en een andere door de indignados.

RELLEN IN ITALIË

In Italië hebben vakbondslui en studenten tegen de strenge spaarpolitiek van Europa en de regering van Mario Monti betoogd. In Rome, Milaan en Turijn verzamelden duizenden betogers, en daarbij kwam het ook tot rellen. De grootste vakbond heeft opgeroepen het werk vier uur neer te leggen. (Belga/TE)

Onze partners