Vakantiewoning in Sicilië? Gemeente geeft huizen gratis weg

23/06/15 om 09:42 - Bijgewerkt om 09:56

Wie op zoek is naar een vakantiewoning in een zonnige streek, moet zijn pijlen misschien wel richten op Sicilië. In Gangi worden pittoreske huisjes gewoon gratis weggegeven.

Vakantiewoning in Sicilië? Gemeente geeft huizen gratis weg

© iStock

Het Siciliaanse Gangi heeft een moeilijk te weigeren aanbod klaar: het geeft huizen gewoon gratis weg.

'We informeren Italiaanse en EU-burgers dat er in Gangi oude huizen zijn die kosteloos geschonken zullen worden aan wie ernaar vraagt', klinkt het in een aankondiging die zowel aan bedrijven gericht is die de woningen in hotels willen omtoveren als aan individuen die denken aan privégebruik. 'Wie een gratis huis toegewezen krijgt, draagt wel de kosten van de eigenaarsoverdracht. Ook moeten de renovatieplannen binnen het jaar worden voorgelegd en binnen drie jaar vervolledigd worden.'

'Sicilië is niet voor iedereen'

Vaak gaat het dus om vervallen woningen, sommige generaties geleden verlaten. Dat bericht The New York Times. Een website voor Britse investeerders raadt toekomstige 'kopers' aan advies in te winnen van niet-Italiaanse advocaten met een goede kennis van de Siciliaanse wetgeving.

Vakantiewoning in Sicilië? Gemeente geeft huizen gratis weg

© iStock

Het is namelijk zo dat, als eigendom doorheen generaties werd overgedragen, 'het niet duidelijk is wie de eigenaars waren of zijn'. Er kan dan sprake zijn van openstaande belastingen, leningen of schulden, schrijft de Amerikaanse krant. Bouw- en renovatiekosten kunnen hoog oplopen. 'Sicilië is niet voor iedereen', waarschuwt de website.

Boost voor toerisme

Toch heeft het gulle aanbod van Gangi al tientallen nieuwsgierigen van over de hele wereld gelokt. Het idee om de ontvolking aan te pakken is meer succesvol gebleken dan recente plannen van andere plaatsen. Meer dan honderd woningen werden ondertussen weggegeven of verkocht voor minder dan de marktprijs.

Bovendien heeft de originele oplossing voor de heropleving van Gangi lokale bouwers en handelaars kansen geboden en het toerisme een boost gegeven.

'Volgens onze Siciliaanse mentaliteit leek Gangi te ver van de zee gelegen om aantrekkelijk te zijn voor toerisme', zei burgemeester Giuseppe Ferrarello in The New York Times over de gemeente tussen Palermo en Catania. Toch heeft het initiatief 'een mechanisme in gang gezet dat eerder ondenkbaar was voor een gemeente in het centrum van Sicilië', waar steden samen met de economische vooruitzichten gekrompen zijn.

In de jaren '50 telde Gangi nog een bevolking van rond de 16.000, meent Ferrarello. Vandaag is die bevolking meer dan gehalveerd met nog slechts zo'n 7.000 inwoners. (WB)

Lees meer over:

Onze partners