Vader van gesneuvelde Navy Seal weigerde president Trump te ontmoeten

Donald Trump stapt Marine One in op Dover Air Force Base © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De vader van de Navy Seal die eind januari omkwam bij een fout gelopen aanval van de Amerikaanse speciale eenheden in Jemen, heeft geweigerd om de Amerikaanse president Donald Trump te ontmoeten toen het lichaam van de soldaat aankwam in de Verenigde Staten. Volgens hem is de regering zijn zoon een onderzoek schuldig.

Bill Owens, de vader van de op 36-jarige leeftijd gesneuvelde William ‘Ryan’ Owens, doet voor het eerst zijn verhaal in de krant Miami Herald. Op het evenement op Dover Air Force Base op 2 februari zat hij in een aparte kamer toen de president andere familieleden ontmoette, aldus de krant. ‘Ik zei hen dat ik er geen scene wou van maken, maar mijn geweten liet me niet toe met hem te spreken’, zegt hij.

De man, zelf een militaire veteraan, zei aan de krant ook dat hij zich niet kon vinden in de manier waarop Trump tijdens zijn verkiezingscampagne omging met de familie van een gesneuvelde Amerikaanse soldaat die moslim was.

Jemen

Ryan Owens werd gedood tijdens een aanval tegen Al-Qaeda in Jemen op 28 januari. Het was de eerste geheime antiterreuroperatie die werd goedgekeurd door president Trump. Vader Owens trekt de beslissing tot de aanval in twijfel en vindt dat de regering zijn zoon een onderzoek schuldig is.

‘Waarom moest op dat moment deze stomme missie plaatsvinden, terwijl zijn regering nog geen week in functie was,’ aldus de man. ‘Er waren al twee jaar geen grondtroepen meer in Jemen geweest, alles gebeurde vanuit de lucht omdat er geen doelwitten waren die een Amerikaans leven waard waren. En plots moesten we zo groots uitpakken’?’

Fout gelopen

Het Witte Huis verdedigde de aanval, waarbij ‘belangrijke inlichtingen’ zouden zijn verzameld, en zegt dat die al een hele tijd werd voorbereid door de vorige regering van president Barack Obama. Maar volgens bronnen van persagentschap Reuters keurde Trump de raid goed zonder voldoende inlichtingen, grondsteun of reserveplannen. Tijdens hun aanval werden de Navy Seals geconfronteerd met landmijnen, sluipschutters en een groter en zwaarder bewapend contingent extremistische strijders. Er raakten ook drie Amerikaanse soldaten gewond.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten vielen naar schatting 41 slachtoffers aan de zijde van Al-Qaeda. Centcom, het Amerikaanse commando in het Midden-Oosten, erkende dat er ‘waarschijnlijk’ ook burgers, onder wie kinderen, werden gedood.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content