Vader en broer Abdeslam reageren: 'Realiseerde zich op het laatste moment waar hij mee bezig was'

10/04/16 om 10:56 - Bijgewerkt om 11:44

"Ik begrijp niet wat er in hun hoofden omgaat." Dat heeft de vader van Salah Abdeslam, sleutelverdachte van de aanslagen van 13 november in Parijs, zondag gezegd. In een interview aan dezelfde radiozender zei de broer van Abdeslam dat 'Salah zich pas op het allerlaatste moment gerealiseerd heeft waar hij mee bezig was'.

Vader en broer Abdeslam reageren: 'Realiseerde zich op het laatste moment waar hij mee bezig was'

Abdeslam Salah © AFP

"Hij zal berecht worden", aldus de 67-jarige vader van Salah Abdeslam. "Wie iets misdaan heeft, moet daarvoor boeten", voegde hij toe. "Ik hoop dat iedereen gaat praten." De vader begrijpt niet wat Salah Abdeslam en zijn vriend Mohamed Abrini, ook een terreurverdachte, ertoe gebracht kan hebben om de aanslagen te plegen waarvan ze verdacht worden.

Vader: 'ik snap niet wat er in hun hoofd omgaat'

"Ik begrijp niet hoe de kinderen zich zo in de nesten hebben kunnen werken. Ik snap echt niet wat er in hun hoofd omgaat", zegt de vader. "Ikzelf ben al veertig jaar in België. We waren gelukkig, we gingen uit en we lachten, en nu kunnen we zelfs niet meer buitenkomen."

Salah Abdeslam werd op 18 maart opgepakt in Brussel. Hij zal worden uitgeleverd aan Frankrijk, nadat hij is ondervraagd over zijn betrokkenheid bij een schietpartij in de Driesstraat in Vorst, op 15 maart. Mohamed Abrini werd vrijdag opgepakt in Anderlecht. Hij zou betrokken zijn geweest bij de aanslagen in Parijs en bekende volgens het federaal parket in België dat hij de derde man ("de man met het hoedje") is die aanwezig was bij de aanslagen in de luchthaven Brussel Nationaal op 22 maart.

Broer Abdeslam: 'Salah begint te beseffen wat hij gedaan heeft'

Yazid Abdeslam bezoekt zijn broer regelmatig in de gevangenis van Brugge. In het interview met de Franse radiozender gaf hij mee wat de terreurverdachte tijdens die gesprekken zoal verklaarde. In welke mate die versie van de feiten overeenstemt met de werkelijkheid, is evenwel niet duidelijk.

Volgens Yazid liet Salah Abdeslam zich in elk geval meeslepen door zijn broer Brahim, die op 13 november bij de terreuraanslagen in Parijs zichzelf opblies voor restaurant 'Comptoir Voltaire'. Zo zou Salah Abdeslam blijkbaar zonder zich vragen te stellen zijn ingegaan op de vraag van zijn broer om mensen te gaan halen in Hongarije en Duitsland. Er zou Salah nooit zijn meegedeeld waarom hen moest oppikken. Pas op het allerlaatste moment besefte Salah Abdeslam wat hij op het punt stond te doen, aldus Yazid

Salah Abdeslam 'kijkt steeds minder tv'.

"Het was aan het Stade de France dat hij zich realiseerde wat hij zou doen. Hij is daarop teruggedeinsd en weergekeerd naar Brussel." Tijdens het gesprek ontkende de oudere broer van de terreurverdachte ook de berichten dat Medhi Nemmouche, die de aanslag op het Joodse museum in Brussel pleegde, Salah Abdeslam had bevolen om te zwijgen tegen de politie. Abdeslam zit in Brugge opgesloten in de hoogbeveiligde afdeling van de gevangenis.

Volgens Yazid is zijn broer op de hoogte van de gebeurtenissen die zich de voorbije weken voordeden, omdat hij in zijn cel over een tv-toestel beschikt. Toch kijkt hij steeds minder tv "want hij begint te beseffen wat hij gedaan heeft." Tot slot stelt Yazid dat zijn broer wil meewerken met de Franse onderzoekers. "Hij is dat verschuldigd aan de familie van de slachtoffers."

(Belga/NSK)

Onze partners