Utah wil executie door vuurpeloton opnieuw invoeren

Ronnie Lee Gardner, de laatste dode door executie met een vuurpeloton in Utah, werd in deze executiekamer gedood. © EPA
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

10 jaar nadat het vuurpeloton er werd opgedoekt, wil de Amerikaanse staat Utah het opnieuw invoeren.

Een decennium na het verbod op het gebruik van vuurpelotons voor de executie van terdoodveroordeelden, willen de autoriteiten in de Amerikaanse staat Utah de controversiële methode opnieuw invoeren in een poging om problemen met dodelijke injecties te voorkomen.

Na een discussie van 20 minuten keurde een comité in het deelstaatparlement van Utah het plan van de Republikein Paul Ray goed met 9 stemmen tegen 2. In januari volgt de definitieve stemming van het voorstel.

Volgens het wetsontwerp wordt een vuurpeloton opnieuw ingesteld wanneer de autoriteiten er niet in slagen 30 dagen voor de executie de medicijnen te verkrijgen die voor de dodelijke injecties worden gebruikt. Een rechter moet dan oordelen of er effectief een tekort is om het vuurpeloton in te schakelen.

Geen dodelijke stoffen meer uit Europa

Amerikaanse staten gebruiken al jaren een dodelijke cocktail van drie medicijnen om executies uit te voeren. Maar sinds Europese producenten weigeren om nog dodelijke stoffen aan gevangenissen te leveren, omdat ze niet willen dat die voor executies gebruikt worden, is er in de Verenigde Staten steeds vaker een gebrek aan deze medicijnen. Als alternatief worden dan maar andere types, combinaties en dosissen van dodelijke medicijnen aangewend, maar die methodes blijken niet altijd even efficiënt. Zo waren er het voorbije jaar fel gemediatiseerde problemen met minstens vier executies.

Dan maar het vuurpeloton, zo menen ze in Utah. De praktijk is sinds 2010 afgeschaft omdat de terdoodveroordeelden te veel media-aandacht kregen. Volgens Paul Ray is het vuurpeloton echter de meest menselijke manier om een gevangene te executeren omdat die onmiddellijk kan sterven. ‘Of we nu voor ophanging, de guillotine, het vuurpeloton of de elektrische stoel gaan, we zullen het circus eromheen blijven hebben. Dus, maakt het eigenlijk wel uit?,’ aldus Ray volgens de krant The Independent. Voor Ray biedt het voorstel de staat meer flexibiliteit wanneer ze de dodelijke medicijnencocktail niet kan bemachtigen.

Niet zonder risico

Het Death Penalty Information Centre in Washington, dat zich tegen de doodstraf verzet, beweert dat het doodschieten van een gevangene niet zonder risico is. Hoewel hij vastgemaakt is, kan de terdoodveroordeelde nog steeds bewegen of kunnen de schutters het hart missen. Dan volgt een trage, pijnlijke dood. Dat was het geval in Utah in 1879. Volgens toenmalige mediaberichten schoot het vuurpeloton naast het hart van Wallace Wilkerson, die vervolgens een 27 minuten lange doodstrijd uitvocht.

Ook de staat Wyoming werkt momenteel aan een wetsontwerp om executies door een vuurpeloton opnieuw mogelijk te maken. In de staat Tennessee werd dan weer de elektrische stoel van onder het stof gehaald voor wanneer er een tekort aan dodelijke injecties is. In Louisiana is een dergelijk voorstel weggestemd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content