Uruguayanen kunnen weldra marihuana kopen bij apotheek

01/08/13 om 09:48 - Bijgewerkt om 09:48

De Kamer van Volksvertegenwoordigers in Uruguay heeft de legalisering van marihuana goedgekeurd.

Het parlement van Uruguay heeft ingestemd met de legalisatie van de productie, verkoop en consumptie van marihuana. Indien de Senaat de beslissing bekrachtigt, wordt het Zuid-Amerikaanse land het eerste land ter wereld waar de staat de productie en verkoop van cannabis controleert.

Na een veertien uur durend debat werd de tekst dankzij de stemmen van de linkse regeringspartij Frente amplio goedgekeurd met 50 van de 96 stemmen. Frente Amplio heeft ook een meerderheid in de Senaat.

'Schade verminderen'

De tekst voorziet onder meer dat de staat de controle en regulering van de import, export, kweek, oogst, productie, verwerving, opslag, commercialisering en distributie van cannabis en derivaten op zich neemt. Zo wil Uruguay "de risico's minimaliseren en de schade van cannabisgebruik verminderen".

De consumptie van cannabis wordt niet bestraft in Uruguay, in tegenstelling tot de verkoop. Indien de wet wordt goedgekeurd, gaat een instelling over de productie en distributie waken. Gebruikers zouden dan tot 40 gram per maand kunnen kopen bij gevolmachtigde apotheken. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners