Universiteit van Texas raadt proffen aan ‘conflictstof te vermijden’ na nieuwe wapenwet

De voorzitter van de universiteit, Gregory Fenves, vond dat hij de wet niet naast zich kon neerleggen © REUTERS
Rudi Rotthier

De Universiteit van Texas heeft nieuwe richtlijnen uitgestuurd waarbij ze medewerkers aanraadt gevoelige onderwerpen te vermijden en conflictstof helemaal te laten vallen, in de aanloop naar nieuwe wapenwetten, die het studenten mogelijk maken om gewapend naar de les te komen.

In augustus worden in Texas nieuwe wapenwetten van kracht die het mogelijk maken voor vergunde studenten van 21 jaar of ouder om verborgen wapens te dragen op campussen, in leslokalen en in slaapzones.

Privé-universiteiten kunnen beslissen in eigen reglementen wapendracht toch te verbieden, en hebben de meeste universiteiten ook gedaan, van progressief tot conservatief. Maar staatsinstellingen moeten de wet volgen.

De grootste staatsinstelling is de University of Texas, waar een meerderheid van personeelseden tegen de nieuwe wet gekant zijn. De voorzitter van de universiteit, Gregory Fenves, heeft vorige week beperkende maatregelen aangekondigd, onder andere “wapenvrije zones binnen op de campus”, maar ten gronde, zei hij, zal de wet worden uitgevoerd, met bijvoorbeeld mogelijkheid tot verborgen wapendracht tijdens lessen, in residenties voor studenten en in de bibliotheken.

De raad van de universiteit heeft volgens The Guardian voorlopige aanbevelingen verstuurd voor het personeel. “Draag er zorg voor gevoelige onderwerpen te vemijden; laat bepaalde thema’s uit het curriculum vallen; neem gas terug als je woede voelt; beperk de toegang van studenten buiten de werkuren”.

‘Burgerlijk ongehoorzaam’

De nieuwe wapenwet heeft officieel de bedoeling om studenten de mogelijkheid te geven zichzelf te verdedigen, maar heeft voor velen het tegenovergestelde effect.

Volgens The Guardian verliest de universiteit door de nieuwe wetten zowel studenten, als personeelsleden, die het verhoogd risico op wapengeweld niet appreciëren. Er is zelfs sprake van een ‘brain drain’.

Een prof. Economie heeft zijn ontslag aangeboden.

Steven Weinberg, een Nobelprijswinnaar Fysica verbonden aan de universiteit, wil burgerlijk ongehoorzaam zijn, en op eigen houtje zijn leerlingen verplichten ongewapend naar zijn les te komen.

De wet wordt van kracht op de vijftigste verjaardag van een bloedbad aan de universiteit waarbij 14 mensen om het leven kwamen.

Andere staten, zoals Florida, hebben een gelijkaardige wetgeving overwogen maar verworpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content