Unicef: ‘Twee miljoen kinderen in Jemen zwaar ondervoed’

Hongersnood in Somalië © IMAGEGLOBE

Het kinderrechtenfonds van de Verenigde Naties, vraagt dringend zorgen voor de kinderen in nood en spreekt van een nieuw record.

In Jemen zijn meer dan twee miljoen kinderen zwaar ondervoed. Dat meldt Unicef. Bijna een half miljoen kinderen is er zeer erg aan toe, klinkt het. In Jemen strijden Houthi-rebellen met steun van Iran een verbeten burgeroorlog uit tegen aanhangers van president Hadi en separatisten in het zuiden van het land. Volgens de Verenigde Naties zijn al zeker 6.500 Jemenieten om het leven gekomen door het geweld sinds de Saoedische coalitie een luchtaanvalcampagne startte in maart 2015. Vooral burgers lieten daarbij het leven.

De oorlog heeft ook serieuze neveneffecten in de Golfstaat. Er heerst hongersnood en watersnood en in de hoofdstad Sanaa is er cholera uitgebroken. ‘Het aantal ondervoede kinderen in Jemen heeft een recordhoogte bereikt en blijft stijgen’, zegt Meritxell Relano, Unicef-vertegenwoordigster in Jemen, het armste land van het Arabische schiereiland. ‘De gezondheidstoestand van de kinderen is nooit zo erg geweest als nu’. In de provincie Saada, een bastion van de Houthi’s, is de mate van groeiachterstand bij kinderen zelfs het hoogste van de hele wereld, aldus nog Unicef, dat eraan toevoegt dat de acht op de tien kinderen in die regio aan chronische ondervoeding lijdt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content