Unicef: 'Gevaar bestaat dat kinderen op de vlucht doodvriezen'

20/01/16 om 08:21 - Bijgewerkt om 08:21

Duizenden vluchtelingenkinderen In Turkije en het zuidoosten van Europa lopen de komende twee weken gevaar door uitzonderlijk vriesweer, zo waarschuwt Unicef.

Unicef: 'Gevaar bestaat dat kinderen op de vlucht doodvriezen'

Een kwart van de vluchtelingen die in Europa aankomen zijn kinderen. © Reuters

Weersvoorspellers kondigen voor de komende twee weken uitzonderlijk lage temperaturen en sneeuwval aan in de Balkan, Turkije, het zuidoosten van Europa, Syrië, Libanon, Israël en Jordanië. Vooral kinderen lopen gevaar wegens het gebrek aan aangepaste voeding en kledij. Het risico bestaat zelfs dat kinderen doodvriezen, zo waarschuwt Unicef.

De kinderen arriveren op het Griekse eiland Lesbos, in gammele bootjes doornat met een t-shirt en blauwe lippen, bibberend van de kou, zegt Save the Children in een mededeling. Ze zijn "fysiek uitgeput, bang, getraumatiseerd en hebben medische bijstand nodig", klinkt het. Omdat er zich steeds meer kinderen onder de vluchtelingen bevinden, in december meer dan 1 op de drie in de Balkan, wordt de situatie "nijpend".

Luchtwegeninfecties, spijsverteringsproblemen en diarree

De vele kinderen die mee naar Europa vluchten, zijn "in het bijzonder vatbaar voor luchtwegeninfecties, spijsverteringsproblemen en diarree", zegt Marie-Pierre Poirier, Unicefs speciale coördinator voor de Europese vluchtelingencrisis. Vorig jaar kwamen meer dan 1 miljoen vluchtelingen aan in Europa. "Er wordt geschat dat iets meer dan een kwart van hen kinderen zijn."

Het aantal kinderen onder de vluchtelingen bedroeg in september in Macedonië nog 23 pct en in Servië 27 pct. Vorige maand liep dat percentage op tot 37 en 36 pct. "In december was het merendeel van de kinderen die in de Unicef-kindvriendelijke ruimtes in Servië opgevangen werden, bovendien erg jong: het ging om baby's, kleuters en kinderen tussen 5 en 9 jaar oud", klinkt het nog. (Belga/TE)

Onze partners