Unicef: 'Al 400 kinderen gedood in oorlog Jemen'

19/08/15 om 01:28 - Bijgewerkt om 01:28

Het geweld in het Arabische land Jemen heeft sinds 26 maart al aan vierhonderd kinderen het leven gekost. Zowat zeshonderd kinderen raakten door het aanhoudende geweld gewond, zo blijkt uit een rapport van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef.

Unicef: 'Al 400 kinderen gedood in oorlog Jemen'

Een meisje dat met haar familie is weggevlucht voor de oorlog krijgt een poliovaccin toegediend in een school in Sanaa © Reuters

Dat komt volgens Unicef neer op 8 dode of gewonde kinderen per dag.

"De kinderen werden gedood bij bombardementen of bij beschietingen. De overlevenden hebben af te rekenen met een toenemende dreiging van ziekte en ondervoeding. Er moet zo snel mogelijk een einde worden gemaakt aan dit conflict", zegt Julien Harneis, Unicef-vertegenwoordiger in Jemen.

Volgens het rapport "Yemen: Childhood Under Threat", heeft momenteel zowat tachtig procent van de minderjarige Jemenieten nood aan dringende humanitaire hulp. Het gaat in totaal om zowat tien miljoen kinderen. Tegen het einde van het jaar zullen ongeveer 1,8 miljoen kinderen aan ernstige ondervoeding lijden, schat Unicef nog.

4.400 doden

In Jemen vechten de sjiitische Houthi-rebellen al verschillende maanden tegen soennitische milities, Al-Qaeda en troepen die trouw zijn aan de gevluchte Jemenitische president Abed Rabbo Mansur Hadi. Sinds 26 maart voeren Saudi-Arabië en acht andere Arabische landen bovendien luchtaanvallen uit op de Houthi-milities, die grote delen van Jemen in handen hebben.

Sinds de start van die bombardementen zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie al bijna 4.400 mensen om het leven gekomen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners