Unicef: 200.000 kinderen hebben psychosociale bijstand nodig in Oekraïne

Moeder en kind in Oost-Oekraïne © REUTERS

Meer dan 580.000 kinderen hebben te lijden onder het conflict in Oekraïne. Dat zegt Unicef. Een derde van die groep, dus zowat 200.000 kinderen, heeft nood aan psychosociale ondersteuning.

Unicef roept vrijdag alle partijen in het conflict op een veilige doorgang van humanitaire hulp te garanderen.

De kinderen die getroffen zijn, wonen vooral vlakbij de frontlinie in Oost-Oekraïne en in gebieden die niet door de regering worden gecontroleerd. Minstens een school op de vijf is beschadigd of verwoest. Vorig jaar werden meer dan 20 kinderen gedood en meer dan 40 anderen raakten gewond. Hieronder waren 28 slachtoffers van landmijnen en explosieven. Ook werd de uitbraak van polio in Oekraïne bevestigd, 19 jaar nadat het land poliovrij was verklaard. Beterschap lijkt niet op komst.

Informatie, hulp

Nu de temperaturen dalen, lopen kinderen door het tekort aan brandstof en de hoge prijzen het risico op infecties aan de luchtwegen. De gebrekkige toegang tot gezondheidszorg en het gebrek aan medicijnen verhogen bovendien het risico op het uitbreken van meer ziektes, zegt Unicef.

De organisatie roept daarom alle partijen op een veilige en ongehinderde doorgang van de humanitaire hulp voor de kinderen in nood te garanderen”, zegt Giovanna Barberis van Unicef in een mededeling. “Aangezien het conflict blijft voortduren, moeten we deze kinderen dringend te hulp schieten om tegemoet te komen aan hun fysieke en psychologische behoeften.” Unicef heeft tot nu toe onder meer al poliovaccins voorzien voor 4,7 miljoen kinderen, onderwijskits en schoolbenodigdheden uitgedeeld aan meer dan 200.000 kinderen en bijna 280.000 anderen bereikt met informatie over de risico’s van landmijnen en explosieven.

Eerder dit jaar deed Unicef een oproep voor een bijkomend bedrag van 54,3 miljoen dollar om te voldoen aan de humanitaire noden van de meest kwetsbare kinderen in de conflictgebieden.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content