Unanieme Veiligheidsraad wil onderhandelingen in Syrië

19/12/15 om 00:48 - Bijgewerkt om 00:48

De VN-Veiligheidsraad heeft unaniem een resolutie aangenomen voor een ambitieus vredesplan voor Syrië. Het plan moet een politiek vredesproces in Syrië steunen.

Unanieme Veiligheidsraad wil onderhandelingen in Syrië

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov keurt de resolutie goed © REUTERS

De resolutie voorziet dat "begin januari" onderhandelingen plaatsvinden tussen de overheid en oppositie, om een einde te brengen aan de burgeroorlog die al meer dan vier jaar aanhoudt, en dat tegelijk een staakt-het-vuren wordt ingesteld. De Verenigde Naties worden in de resolutie opgeroepen om als bemiddelaar bij die gesprekken op te treden. Ook moeten de verschillende opties voor een monitoringmechanisme, waarmee moet worden toegezien op de naleving van het staakt-het-vuren, binnen de maand worden voorgesteld door VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. De resolutie bekrachtigt daarmee de principes van het "stappenplan" dat tijdens de vredesconferentie in Wenen werd afgesproken.

De uiteindelijke bedoeling is om na zes maanden te komen tot een overgangsregering in Syrië. Binnen de achttien maanden moeten er verkiezingen plaatsvinden in het land.

Quid Assad?

De goedkeuring van de resolutie "is een zeer belangrijke stap, die ons toelaat om vooruitgang te boeken" in het vredesproces, verklaarde Ban Ki-moon. "Het is de eerste resolutie die zich concentreert op de politieke middelen om de crisis op te lossen".

Eerdere resoluties over de burgeroorlog in Syrië beperkten zich toe nu tot het humanitaire aspect. Resoluties waarin naar een politieke oplossing werd gezocht, raakten nooit goedgekeurd. Rusland en China hadden immers altijd hun veto gesteld tegen de teksten die door de westerse landen werden ingediend.

Over de rol die de huidige Syrische president Bashar al-Assad nog te vervullen heeft, blijft sowieso nog onenigheid bestaan tussen de verschillende grootmachten. In de goedgekeurde tekst wordt niet over Assad gesproken.

(Belga/RR)

Onze partners