Ultraconservatieve Michele Bachmann neemt het op tegen Obama

24/03/11 om 16:45 - Bijgewerkt om 16:45

De verkiezingskoorts begint voelbaar te worden in de Verenigde Staten.

Ultraconservatieve Michele Bachmann neemt het op tegen Obama

© Belga

CNN meldt donderdag dat de Republikeinse senator Michele Bachmann van plan zou zijn om zich kandidaat te stellen voor de volgende presidentsverkiezingen, in 2012. Bachmann is lid van de ultraconservatieve Tea Party en valt te vergelijken met voormalig Republikeins vicepresidentskandidaat Sarah Palin: conservatieve waarden en fiscale verantwoordelijkheid zijn haar topprioriteiten.

Volgens vertrouwelijke bronnen bij CNN zal Bachmann een zogenaamd 'presidential exploratory committee' oprichten. Zo'n organisatie is nodig om deel te kunnen nemen aan de voorverkiezingen binnen de republikeinse partij en fondsen te kunnen werven voor de campagne. Een woordvoerder van Bachmann verklaart dat dit wel eens snel zou kunnen gaan, zodat Bachmann op twee mei al zou kunnen deelnemen aan debatten binnen haar partij.

Bachmann heeft al verschillende mensen aangenomen uit de staten waarin de eerste voorverkiezingen gehouden zullen worden. Dit wijst erop dat ze haar campagne nu al aan het opstarten is. Op dit moment kan ze in die staten al werken aan naamsbekendheid en, niet minder belangrijk, fondsen werven om haar campagne te steunen.

Uit eerdere berichten blijkt ook dat Sarah Palin in 2012 de strijd met Barack Obama wil aangaan, maar uit haar kamp zijn nog geen concrete aankondigingen gekomen. Bachmann is de tweede Republikein die officiële stappen onderneemt. Haar voorlopig nog enige concurrent heet Tim Pawlenty, de voormalige gouverneur van Minnesota. Hij kondigde zijn kandidatuur twee dagen geleden aan met een videoboodschap op Facebook.

Onze partners