Ultieme vernedering voor Oekraïne: gevechtsdolfijnen zwemmen over naar Rusland

27/03/14 om 16:15 - Bijgewerkt om 16:15

De Russische marine heeft het Oekraïense leger een finale slag toegediend door zijn gevechtsdolfijnen op de Krim in beslag te nemen.

Ultieme vernedering voor Oekraïne: gevechtsdolfijnen zwemmen over naar Rusland

© ThinkStock

Het militaire dolfijnenprogramma op het schiereiland Krim zal 'behouden en bijgestuurd' worden door de Russische marine, aldus een medewerker van het aquarium in Sevastopol luidens The Independent aan het Russische nieuwsagentschap RIA Novosti.

De getrainde gevechtsdolfijnen kunnen risico's zoals zeemijnen of vijandige duikers opsporen. Zeemijnen zijn gesofisticeerde wapens die schepen en andere vaartuigen doen zinken. Dolfijnen zijn in tegenstelling tot de mens in staat geluiden en objecten in troebel water te detecteren wat ze uiterst efficiënt maakt om de gevaren op de zeebodem te signaleren.

Oekraïne gebruikte verouderd militair materiaal voor het dolfijnenprogramma en was van plan om het volgende maand te ontmantelen, aldus RIA Novosti.

De dieren zullen volgens het nieuwsagentschap voortaan worden gebruikt om 'vijandige duikers te zoeken en te lokaliseren' en 'afluisterapparatuur dragen' voor de Russische marine, die de controle heeft overgenomen van alle militaire basissen en havens in de Krim.

Het dolfijnenprogramma gaat terug tot de jaren 60 van de vorige eeuw toen Rusland en Oekraïne deel uitmaakten van de Sovjet-Unie, maar werd overgedragen aan Kiev na de onafhankelijkheid.

Vandaag zijn er slechts twee trainingscentra voor gevechtsdolfijnen in de wereld: in San Diego en in Sevastopol.

Lees meer over:

Onze partners